Genom den krypterade chattappen Anom, som FBI utvecklat, har myndigheter kunnat infiltrera kriminella nätverk runt om i världen under flera års tid. Bilden är ett montage. Foto: OLIVIER MORIN/AFP/TT, SVT

Polisen avlyssnade krypteringstjänst – ung Härnösandsbo fick i uppdrag att hämta kilovis med knark

Publicerad

Den unga kvinnan lånade mammas bil, körde till Uppsala och hämtade tio kilo narkotika. Tack vare polisens infiltration av krypteringstjänsten Anom kom de henne på spåren.

Den unga härnösandskvinnan är inte tidigare känd av polisen. Men nu åtalas hon för grovt narkotikabrott. Åklagaren menar att kvinnan, mot betalning, hanterat kilovis med knark.

Enligt det åtal som nu väckts vid Ångermanlands tingsrätt har kvinnan, som är i 25-årsåldern, i mitten av april kört till Uppsala och vid en bensinstation hämtat tio kilo amfetamin.

Anom-konversation

Polisen kom det hela på spåren efter att internationell polis lyckats få brottslingar över hela världen att använda deras krypterade telefontjänst – Anom. I en chatkonversation mellan två Anomanvändare framgår att den ene styrt en leverans av cirka 10 kilo amfetamin till bensinstationen i Uppsala och ombesörjt att kvinnan hämtat den.

Jämnårig kvinna hämtade paket

Bland bevisen mot kvinnan finns också förhör med den person som levererade amfetaminet och bilder från mackens övervakningskamera. Dessutom observerades när ett halvt kilo av narkotikan överlämnades vid Rikets sal i Kramfors. Då såg polisens spanare både när narkotikan lämnades i en buske utanför kyrkan och hur det senare hämtades. Paketet hämtades av en jämnårig kvinna från en mindre ort i Ångermanland. Hon dömdes i mitten av juni till två års fängelse.

Förutom det stora partiet amfetamin misstänks Härnösandskvinnan ha hanterat tre kilo cannabisharts och drygt tre hekto kokain.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.