Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ber media om hjälp för att uppmärksamma olycksdrabbad korsning Foto: Arkivbild /SVT

Polisen vill uppmärksamma olycksdrabbad korsning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen kontaktade polisen media i Sundsvall för att uppmärksamma antalet fortkörningar i den olycksdrabbade korsningen på E4an i höjd med Maj.

Den lokala trafikpolisen i Medelpad gjorde hastighetskontroller med laser i den omtalade korsningen. Hastighetsbegräsningen är 80 kilometer i timmen.

– Tyvärr är det väldigt många som ignorerar eller missar detta, säger Niklas Modig, polisinspektör i Medelpad.

Polisen bötfällde totalt 68 fortkörare under dagen. Tio av dem körde 111km/h eller snabbare, vilket innebär att deras körkort blir omhändertaget direkt på plats. En förare körde 129 km/h, alltså 49km/h över den gällande hastighetsbegränsningen.

– I dag kunde vi kraftsamla eftersom vi har aspiranter och det gör att vi kan rapportera nästan alla som kör för fort. Eftersom flödet är så högt på E4:an måste vi vara rätt många. Mätningen går på ett ögonblick men att skriva tar ett par minuter per person, säger Olov Nilsson, gruppchef för lokala trafikgruppen i Medelpad.

Trevliga trafikanter

Han är ändå imponerad över inställningen bilförarna har och tycker att människors grundinställning och förståelse för trafikreglerna är hög, men att omdömet brister bitvis.

– Vi har alltid förare som ligger på marginalen och vägrar erkänna att de gjort fel, men det är ytterst få. Överlag är de allra flesta skamsna och jättetrevliga, säger han.

Gränsen för körkortsomhändertagande är från 31km/h för fort, förutom på vägar där begränsningen för hur fort man får köra är 30, då gäller 21 km/h för fort. Olov Nilsson vill också poängtera att Västernorrlands län använder sig av så kallad snabbare lagföring.

– Det innebär att vi gör klart allt på plats och det redovisas i tingsrätten direkt. Man får en tid direkt på plats där man får förklara sig, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.