Annette Berlin och Farhang Nijad, fältassistenter i Sundsvall som fått förtjänstmedalj av polisen för sitt arbete med unga Foto: Barbro Sellin SVT

Polisen delade ut åtta förtjänstmedaljer

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen delade polisen i Medelpad ut åtta så kallade förtjänstmedaljer till personer som utfört berömvärda insatser för att öka tryggheten i samhället.

Medaljerna delas ut vartannat år och i år har polisen valt att uppmärksamma individer som jobbar för att hjälpa polisen i deras uppdrag.

– Det var en glad överraskning, säger Annette Berlin som är en av ”medaljörerna”.

Viktiga förebyggande insatser

Hon och hennes kollega Farhang Nijad jobbar som fältassistenter i Sundsvalls kommun och fokuserar på att hjälpa ungdomar som är i farozonen för kriminalitet och missbruk.

– Vi jobbar uppsökande och förebyggande i åldersgruppen 13 till 25 år i hela kommunen. Det är ett väldigt brett område, berättar Farhang.

– Vi tycker att det är viktigt att belysa både professionella och ideella krafter som är en väldigt stor hjälp till polisen i det arbete de gör, säger lokalpolisområdeschef Josef Wiklund.

– Det känns viktigt att hitta de här ungdomarna och styra om dem, innan det är för sent, säger Annette Berlin om arbetet som fältassistent.

Stoppade tjuvar

Även ideella krafter uppmärksammades. Däribland Anneli Nyqvist från Hussjöbyns samverkansförening som fick medalj för sitt rådiga ingripande under pågående inbrott i området. Hon blockerade då vägen med sin bil och larmade polisen. Vilket gjorde att gärningsmännen snabbt kunde gripas av polis.

Övriga pristagare ser du i faktarutan nedan.

Här är namnen på de åtta som fick förtjänstmedalj

Bengt Persson, mångårig föreståndare på Slink Inn i Sundsvall

Birgitta Söderqvist, rektor på Bredsands skola sedan 20 år

Anneli Nyqvist, grannsamverkansföreningen i Hussjöbyn

Helen Otterström, trygghetssamordnare på Sundsvalls kommun

Mikael Aronsson, fritidsledare i Nacksta och Bredsand bland annat

Tomas Åberg, teknikansvarig i Njurunda Byavakt

Farhang Nijad och Annette Berlin, fältassistenter i Sundsvalls kommun

Per Backberg, föreståndare på Fritidsgården i Nacksta och gården på Skönsmon

(källa: Polisen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.