Polisen i länet skaffar drönare

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlandspolisen hör till de första i landet som kommer att börja använda drönare. Den nya kamerabevakningslagen möjliggör också att polisen kan sätta upp fler övervakningskameror vid behov.

Från och med augusti kommer det bli lättare för polisen att kunna sätta upp övervakningskameror. Då börjar en ny kamerabevakningslag att gälla.  Ett komplement till den nya dataskyddsförordningen, GDPR.

– Det kommer att vara lättare för oss att sätta upp kameror när den här lagen trätt i kraft. Syftet är att både kunna förebygga brott och att utreda brott, säger Josef Wiklund lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Drönare vid festivaler

Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för kameraövervakning vid behov. Både för polisen och kommunerna. Josef Wiklund berättar att polisen i Västernorrland är på väg att köpa in en drönare och utbildar sin personal för att använda den inom kort.

Josef Wiklund lokalpolisområdeschef i Medelpad Foto: Anna Beijron SVT

– Jag ser framför mig att drönaren används både vid fotografering av brottsplatser, vid evenemang, statsbesök eller vid sök av försvunna personer.

Nytt arbetssätt

Än så länge använder polisen kameraövervakning sparsamt i länet. I hela landet har myndigheten 150 övervakningskameror på brottsutsatta platser. Men den nya lagen möjliggör att de blir fler.

– Jag ser fram emot den här förenklingen för att kunna våga använda det här arbetssättet, säger Josef Wiklund.

Behövs inget tillstånd

Polisen och SÄPO får också möjlighet att använda kamerabevakning utan tillstånd i tre månader för att motverka grova brott, som t ex terrorbrott och narkotikahandel. En väsentligt längre tid än dagens en månad.

En fast placerad övervakningskamera Foto: Anna Beijron SVT

– Jag tror att det finns behov av vägledning, men att kameror kommer att bli en del av polisens verksamhet i större utsträckning känner jag mig ganska säker på.

Ny tillsynsmyndighet

Från den första augusti blir Datainspektionen ensam tillsynsmyndighet. Tidigare har man sökt tillstånd hos länsstyrelserna.

– Jag tror att det blir enklare för polisen när allt samlas på ett ställe, säger Josef Wiklund.

Ytterligare förändringar på gång

Regeringen tillsatte i december 2017 en utredning som ska föreslå ytterligare förenklingar för de brottsbekämpande myndigheternas kamerabevakning. Utgångspunkten är att tillståndskravet ska tas bort och i första hand ersättas av en anmälningsplikt. I uppdraget ingår även att analysera om kamerabevakning av allmänna transportmedel och stationer bör förenklas ytterligare. Utredningen ska redovisas senast den 15 augusti 2018 beträffande brottsbekämpande myndigheters kameraövervakning och senast den 15 februari 2019 beträffande allmänna transportmedel och stationer. (källa: regeringen.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.