Så här såg det ut samma helg förra året. Då samlades tusentals deltagare och åskådare till cruising. I år blev det också cruising – men utan tillstånd. Foto: arkiv/SVT

Bråk och fylla – polisen stoppade otillåten cruising i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad
Förra året samlades tusentals fordon och deltagare till den stora sommarcruisingen i Härnösand men i år ingrep polisen för att få stopp på folksamlingen, bråket och fyllan.

Stora motorträffar har ställts in runt om i landet till följd av coronapandemin men i Härnösand samlades ett stort antal människor och 300 fordon till en spontan motorträff under lördagskvällen och natten.

Förra sommaren lockade cruisingen till folkfest.Tusentals var på plats vid Nattviken för att titta på den stora cruisingen, men förra sommaren var coronaviruset ett okänt begrepp.

Parkeringar stängdes av

I år var läget annorlunda. Coronapandemin har satt stopp för alla större folksamlingar och  vid elvatiden på lördagskvällen var polisen på plats. Bedömningen var att samlingen av folk och bilar vid Torsvik och Nattviken rörde sig om en offentlig tillställning som saknade tillstånd. Enligt polisen hade 300 bilar samlats på gatorna.

Två timmar senare beslutade polisen att ingripa. De flesta äldre hade då lämnat, men då omkringboende klagat och fyllan och bråken tilltagit valde polisen att sätta stopp. Allt tillträde till parkeringarna vid McDonalds och Lidl förbjöds och en timme senare hade området tömts.

Sommartradition

Polisen uppger att ingripandet skedde för att upprätthålla ordningen på platsen, men polisen betonar också att folksamlingen stred mot folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Samma helg förra året arrangerades den stora sommarcruisingen i Härnösand som avslutning på Nostalgidagarna. Polisen utreder nu händelsen i Härnösand i helgen som brott mott ordningslagen.

Texten uppdaterad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer