De svenska klättrarna skulle klättra upp för Vågakallen, ett av de högsta bergen i Lofoten, när en av de omkom. Foto: NRK

Polisen om dödsolyckan: ”Stenen lossnade”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen konstaterar att det var en olyckshändelse att mannen från Västernorrland omkom när han skulle klättra uppför berget Vågakallen, i närheten av Svolvær i norska Lofoten.

– Stenen som han hade fäst repet i lossnade, säger Lars Okkenhaug, stationschef vid polisen i Svolvær.

Det var på torsdagen förra veckan som två svenskar var på väg upp för ett av de högsta bergen i norska Lofoten: Vågakallen nära tätorten Svolvær. När mörkret bestämde de sig för att avbryta turen och ta sig nedåt. Då hände det som inte fick hända. I samband med att en av dem skulle fästa klätterrepet i berget visade sig stenen vara lös. Han föll då cirka 300 meter ned i ett stup.

– Det blev ju att starta en räddningsoperation på torsdagskväll med helikopter, kamraten blev funnen vid 23-tiden men vi klarade inte av att hitta den som föll, säger Lars Okkenhaug, stationschef vid polisen i Svolvær.

Olyckshändelse

På fredagsmorgonen hittades mannen som är hemmahörande i Västernorrland död. Polisen i Svolvær har under måndagen kommit fram till att händelsen var en olyckshändelse.

– Vi har ju kollat utrustningen och det finns ingenting som tyder på att det skulle vara något fel på den, säger Lars Okkenhaug, stationschef vid polisen i Svolvær.

Bergssten lossnade

Enligt Lars Okkenhaug börjar det bli mörkt redan vid 18-tiden i området, och även om dehade lampa blev det betydligt svårare att klättra utan dagsljus.Men han konstaterar samtidigt att det som orsakade olyckan var en sten som lossnade från bergen när de skulle fästa repen.

– De gör en fel bedömning av infästning av repen. De var på väg mot toppen men avbröt när det blev mörkt och var på väg nedåt när olyckan inträffade, säger Lars Okkenhaug.

Kompisen fysiskt oskadd

Kamraten till han som omkom mår enligt Lars fysiskt bra och lämnade Lofoten under gårdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.