Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen ingrep inte mot nazistdemonstration

Polisen om nazistdemonstrationen: ”Sammankomsten måste få fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad
Trots att lördagens nazistdemonstration i Härnösand saknade tillstånd valde polisen att inte ingripa.
– Sammankomsten måste få fortsätta, oavsett tillstånd eller inte, säger Niclas Flodin, Polisdistrikt Västernorrland.

I lördags genomförde nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR en demonstration på trappan till landshövdingens residens i Härnösand. NMR beskriver på sin hemsida händelsen som en minnesmanifestation för en person som mördades i Härnösand förra helgen.

Saknade tillstånd

Demonstrationen saknade tillstånd men polisen valde trots det att inte ingripa.

– Vi har grundlagar som styr och mötesfriheten är väldigt hårt reglerad, säger Niclas Flodin tf gruppchef vid Polisområde Västernorrland.

Han menar att en allmän sammankomst måste få fortsätta oavsett om den beviljats tillstånd eller inte, så länge inget brott begås. Vilket Flodin menar inte skedde vid det aktuella tillfället.

– Polisens uppdrag är att tillse att det råder ordning och trygghet på platsen och att den som vill yttra sig har möjlighet att göra det. Bedömningen var att de kraven uppfylldes och då finns ingen möjlighet att upplösa sammankomsten, menar Niclas Flodin.

Landshövdingen: ”Aldrig mera”

Berit Högman, landshövding i Västernorrland reagerade starkt på manifestationen utanför hennes bostad i residenset och idag skriver hon så här i en kommentar till SVT:

”Jag har haft ett bra samtal med polisen idag och vi är överens om att jobba för att aldrig residensets trappa används av odemokratiska krafter igen.”

Händelsen har nu även polisanmälts och ska utredas av polisen.

Hör i klippet Nicklas Flodins förklaring till varför polisen lät demonstrationen fortgå trots att den saknade tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer