Josefine Perming Tengqvist dementerar bestämt att polisen varit in i ödehuset i västra Medelpad – men bekräftar samtidigt att ”arbete pågår” i fallet Olle Högbom. Foto: SVT

Polisen: Vi har inte brutit upp golvet i ödehuset

Publicerad

Josefine Perming Tengqvist, tillförordnad chef för utredningssektionen vid polisen i Västernorrland, förnekar att polisen varit inne i det utpekade ödehuset i västra Medelpad och bland annat brutit upp golvet i köket för att kontrollera om försvunne Olle Högbom begravts där.

– Nej, det har vi inte gjort, säger hon bestämt, men bekräftar samtidigt att ”arbete pågår” i Ollefallet.

Fallet Olle Högbom utreds som ett försvinnande hos polisen, i likhet med till exempel fallet med 11-årige Johan Asplund.

Bägge ärendena är numera preskriberade, och det blev de innan preskriptionstiden på 25 år för mord togs bort 2010.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Det här betyder att ingen längre kan bli dömd i domstol för delaktighet i Olle Högboms försvinnande. Men det betyder inte att de anhörigas önskan om att få svar på frågan om vad som egentligen hände Olle och vart han tog vägen har upphört.

Inget av värde

De senaste kända utredningsåtgärderna som vidtagits kring Olles försvinnande är att de poliser som larmades till det inbrott i Floraskolan i Sundsvall som skedde samtidigt som Olle försvann och som fortfarande är i livet har hörts om sina iakttagelser på platsen. Något som inte tillhörde rutinåtgärderna vid den tiden.

Floraskolan ligger knappt 100 meter från den plats där Olle senast sågs.

Förhören gav dock inget av värde som kunnat föra ärendet framåt, enligt Josefine Perming Tengqvist.

Vad händer i ärendet just nu?

– Det kan jag inte närmare kommentera eftersom det fortfarande är ett öppet ärende. Men arbete pågår.

Bearbetar tips

Som till exempel vad?

– Vi bearbetar tips vi får in, och följer upp dem.

Har ni varit på den aktuella fastigheten i västra Medelpad?

– Jag kan säga så mycket som att vi inte har varit i på fastigheten och inte brutit upp några golv eller gjort några utgrävningar i alla fall.

Det har ni inte?

– Nej, säger Josefine Perming Tengqvist med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Mer i ämnet