Foto: Patric Sellén, SVT / Polisen

Polisens utredningschef: ”Det har slitit hårt på medarbetarna”

Publicerad

Mord har begåtts med jämna mellanrum i Västernorrland det senaste halvåret. I december skedde exempelvis två mord inom ett dygn.

När semesterperioden nu är här har de flesta av fallen gått till åtal – men två är ännu inte färdigutredda.

– De kommer att vara klara i sommar, säger utredningschefen Josefine Perming Tengqvist.

Avdelningen för utredning av grova brott vid polisen i Västernorrland har sannerligen fått bekänna färg den senaste tiden.

Sedan i november i fjol har sju mord utretts i stort sett samtidigt.

Ångemordet 2019

– Visst har det slitit hårt på medarbetarna. Det har varit otroligt intensivt. Men det har ändå fungerat bra efter omständigheterna, säger Josefine Perming Tengqvist.

Långa häktningstider

Några av utredningarna har dragit ut långt på tiden och i vissa fall ha de misstänkta suttit häktade i omkring ett halvår.

– Det beror främst på att väntetiderna för analyssvar hos NFC (Nationellt forensiskt centrum) varit långa, säger Josefine Perming Tengqvist.

Blir klart i sommar

Nu är semesterperioden här men den kommer inte att påverka utredandet nämnvärt av de två fall där förundersökningarna ännu inte är klara, säger hon.

– Nej. På senare tid har analyssvaren ramlat in ett efter ett. Vi har goda förhoppningar om att förundersökningarna i samtliga fall är klara senare i sommar.

Hör Josefine Perming Tengqvist om det osannolika antalet mordutredningar i länet i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet