Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranten Kim Hultgren gör segertecknet inifrån den bil som aktivisterna grävt ner mitt i vägen upp mot byggplatsen, och han och de andra har meddelat att de inte tänker följa polisens anvisningar och lämna platsen. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Polisinsats med flera patruller mot demonstranterna i Salsjön

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tvingades agera mot demonstranterna i Salsjön.

– Polisen säger att man är här för att prata aktivisterna till rätta, sade SVT:s reporter Pierre Ragnehag.

Men det var ett mer dramatiskt ingripande då en person släpades bort.

Protesten i Sollefteås nordvästra hörn tog fart i höstas när det stod klart att vindkraftparkerna Salsjö och Ranasjö skulle börja byggas.

– Det hade legat i malpåse i tio år och vi trodde inte de skulle byggas alls, säger Jimmy Hoffsö, talesperson för Levande älvdal.

Val 2022

Projektet hade sålts till investerare som nu börjat gjuta de första fundamenten till den vindkraftpark de kallar Twin Peaks.

Salsjön ligger i Ångermanlands inlad i Sollefteå kommun. Foto: SVT Design

Föreningen Levande älvdal bildades för att organisera kampen för att skydda naturen på det som också är renbetesmark, men också för att bilda opinion.

– Sollefteå kommun är redan nu en stor elproducent, det behövs inga fler vindkraftverk här, säger Jimmy Hoffsö.

Enligt föreningen Levande älvdal, finns det idag 26 vatten- och 111 vindkraftverk i kommunen.

Det är oklart hur många aktivister som finns på plats i Salsjön just nu. Polisen har avhyst minst två under måndagen. Demonstranterna är beslutsamma och säger att de är beredda att hålla ut under lång tid.

Lämnade platsen under kvällen

Polisen har anvisat demonstranterna en plats där de får uppehålla sig, men det kommer demonstranterna inte att följa.

Under måndagskvällen kom uppgifter från aktionsgruppen till SVT att bara en av dem, Kim Hultgren som barrikaderat sig i den nedgrävda bilen, är kvar på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet