Politiker kräver bättre mobiltäckning

Uppdaterad
Publicerad
Teleoperatörerna tycks sakna täckning för sina löften – åtminstone enligt den kartläggning som nyss gjorts för Västernorrland och som visar bristfällig eller rentav obefintlig täckning i vissa områden. Nu kräver kommunpolitikerna bättring.

– Om vi tar mobildatatrafik till exempel är det bara längs Ljungan det fungerar tillfredsställande, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge.

I undersökningen har TeliaSonera, Tele2, Telenor Hi3G och AllTele ingått. Men frågan är vilka krav som kan ställas på operatörerna.

– Alla har gått med på de krav som ställs av Post- och telestyrelsen. Där står det att 95 procent av Sveriges befolkning ska ha täckning, säger Danielsson.

Men 95 procent av befolkningen är förstås bara en bråkdel av till exempel Ånge kommuns yta.

Nu har politikerna för första gången fått svart på vitt hur det ser ut med mobiltäckningen. Nu ska man gå vidare med krav på bättring. Först och främst till Post- och telestyrelsen.

– Men vi börjar med att få i gång en dialog med operatörerna. Så får vi se vad som händer. Vi ÄR beroende av mobiltelefonin i glesbygd så visst har vi rätt att kräva att det fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer