Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen har förvärrats efter beslut om besparingar menar Elli Masoe, överläkare på kardiologen. Foto: Anna Beijron/SVT

Överläkaren: Politiskt beslut bakom massuppsägningarna på kardiologen

Uppdaterad
Publicerad

Att 14 sjuksköterskor på kardiologen på Sundsvalls sjukhus säger upp sig hänger ihop med överbeläggningar och politikernas beslut i fjol att lägga ner akutgeriatriken i Sundsvall menar överläkare Elli Masoe på kardiologen.

– Sedan man genomförde beslutet har det vi såg som problem innan totalt eskalerat, säger hon.

Redan innan beslutet fattades om en permanent stängning av akutgeriatriken, uttryckte flera läkare oro för en försämring av vårdkvaliteten.

Det var i augusti ifjol som majoriteten i regionen beslutade om kostnadsreduceringar vid Sundsvalls sjukhus. Förslaget hade tagits fram gemensamt av verksamheterna för medicin, kardiologi och GNR (geriatrik, neurologi och rehabilitering) och innebar bland annat en stängning av den akutgeriatriska avdelningen.

”Får inte korrekt vård”

Flera läkare varnade tidigt. De såg stora farhågor med förslaget att stänga avdelning 26A, den akutgeriatriska avdelningen. Och nu kopplar läkaren Elli Masoe ihop problemen på kardiologen med det beslutet.

– Det innebär idag att våra geriatriska patienter inte får korrekt vård. Istället hamnar de på en specialiserad kardiologisk vårdavdelning. Det är patienter som kräver en utbredd omvårdnad. Det här innebär att vi får förskjutningseffekter där kardiologpatienter som behöver ligga hos oss inte får plats, säger Elli Masoe som är överläkare på kardiologen.

”Problemen har totalt eskalerat”

Förutom att stänga den akutgeriatriska avdelningen, innebar beslutet också att två vårdavdelningar slogs ihop till en och att kardiologavdelningen fick 30 vårdplatser samt sju dagvårdsplatser. Totalt minskade antalet vårdplatser på Sundsvalls sjukhus. I kronor betyder det minskade kostnader på knappt 17 miljoner kronor. Men samtidigt menar Elli Masoe att situationen har förvärrats.

– Jag bedömer att vi, sedan vi genomförde det här beslutet, så har det vi såg som problem totalt eskalerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer