Det rapporteras om algblomning, bland annat i Bergafjärden och vid Ulvön. Foto: SVT/Kartin Almroth montage

Populära havsbad drabbade av algblomning

Uppdaterad
Publicerad

Som en följd av sommarvärmen kommer den mindre positiva algblomningen. Hittills har det kommit rapporter om sex drabbade områden i Västernorrland. Flertalet av dem är badstränder som under de här varma dagarna är fyllda med badare.

Redan i måndags tog Informationscentralen för Bottniska viken emot anmälningar om algblomning i Norrfjärden, Kramfors. På onsdagen kunde SVT rapportera om blomning vid Burön och från Ulvöhamn, båda i Örnsköldsviks kommun. Nu är det dessutom konstaterat att algerna vid Ulvön var just blågröna alger.

Grumligt vatten

Så här i rekordvärmen fortsätter rapporterna att strömma in. Dels från Hemsön, Härnösands kommun, där man sett grumligt vatten med gula sjok vid Sandsågs havsbad och dels från Sundsvallsbukten där både Ållerviken och Bergafjärden bedöms vara drabbade. Det har också inkommit rapporter om misstänkt algblomning vid Salusand i Örnsköldsviks kommun.

Undvik att bada

Informationscentralen bedömer att det rör sig om blågröna alger och råder allmänheten att undvika bad och se till att barn och husdjur inte får i sig alger via badvattnet.

I Salusand utanför Örnsköldsvik rapporterades också misstänkt algblomning under torsdagseftermiddagen.

Mer information om algblomning hittar du här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer