Foto: SVT

Enormt populärt att låna elcykel

Publicerad

Hållbara resor är ett samverkansprojekt i Västernorrland som fokuserar på att minska koldioxidutsläppen vid tjänsteresor och arbetsresor till och från jobbet. Privatpersoner har redan fastnat för konceptet.

Landsting- och kommunanställda kommer att ges möjlighet att leasa en elcykel så fort beslutet är klubbat men redan i höstas kunde privatpersoner få hyra elcyklar från Sundsvalls- och Örnsköldsviks kommun.

– Från slutet på april och framåt nu så är vi fullbokade på de cyklar vi har. Intresset har blivit enormt stort nu sedan det blev barmark kan man säga och trycket har varit ganska stort under vintern, vilket vi inte trodde på, säger Angelica Lindqvist som är projektledare för hållbart resande i Sundsvall.

SVT – Är det många som redan cyklar som vill prova på elcykel?

– Från början var det det men nu märker vi att det är många som är bilister i vanliga fall som skulle vilja testa på cykel, framför allt då elcykel.

Enligt de svenska reglerna ska motorn sluta hjälpa till vid 25 km/h. Det betyder inte att det inte går att cykla snabbare, bara att över 25 km/h så är det bara benstyrkan som avgör hur fort det kan gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.