Pontus Grafström har sedan i slutet av juni sålt sina och vänners gamla saker för att bidra till barn i krigsdrabbade länder. Foto: Jenny Stjernström/SVT

Popup-butik för att hjälpa barn i krig

Uppdaterad
Publicerad

En tillfällig butik har under sommaren slagits upp på torget i Härnösand. Hälften av intäkterna kommer att gå direkt till barn i krigsdrabbade länder. Bakom projektet är Pontus Grafström, som behövde en förändring i sitt liv, och samtidigt göra skillnad i världen.

Det började inifrån, när Pontus Grafström tröttnade påatt bo ensam i en stuga utanför Härnösand. Han befann sig i enganska jobbig period i livet och saknade att träffa människor.

–Jag känner att jag har varit ganska självcentrerad den senastetiden i livet. Jag har tutat på från eget håll och varit ganskaisolerad faktiskt, säger Pontus Grafström, som kom på idén om popup-butiken.

Pontus Grafström lämnade landet för att bli mer miljövänlig och vända blad i sitt liv, samtidigt som han ville bidra barn i krigsdrabbade länder. Foto: Jenny Stjernström/SVT

”Den verkligheten slog mig”

I våras flyttade Pontus Grafström in till en lägenhet iHärnösand och sålde sina bilar för att ta sig runt på cykel istället. I samma veva började han jobba som lärare och lärde kännaelever från bland annat Syrien.

– De har verkligen andraförutsättningar när de växer upp och där de kommer ifrån, denverkligheten slog mig. Sen fyllde jag 30 nyligen och det blev någonslags 30-årskris alltihop. Det har resulterat i att jag gärna villedela med mig, säger han.

Fått hjälp från nära och kära

Då kom han på ett sätt att bidra. När han hittadelokalen var det inte svårt att fylla den med saker att sälja. Genomåren har Pontus själv samlat på sig en massa saker samt attkompisar och familjemedlemmar skänkt prylar.

På övervåningen har Pontus sin ateljé där han både målar nya tavlor, men också säljer konst. Foto: Jenny Stjernström/SVT
Konsten är det som drar in mest pengar och gör störst skillnad i projektet.

– Jag har lite tavlorsom jag målat i mitt personliga space, en kompis har backat upp medlite grejer. Pappa har varit här och hjälpt till med att byggahyllor. Det har varit några stycken som varit involverad i det här.

Allt från surfbrädor, kasettband, kläder och konst har genererat i cirka 36 000 kronor.

Pontus Grafström har fått positiva reaktioner från kunderna. – Det är en stadskärna med många lediga lokaler, och man pratar mycket om hur ska vi få Härnösand att leva upp. Så många tycker att det är kul att man tar initiativ och gör någonting, säger han. Foto: Jenny Stjernström/SVT

– Varje pryl har jag ett ansvar för.Jag blir lite lättare om axlarna för varje pryl som någon annanhittar och tycker om, samtidigt känns det bra för mig att kunnadela med mig till människor som behöver det, och förhoppningsvisför den som hittar något att de också bidrar till de här barnen i krigsdrabbade områden.

En lokalskivhandlare har skänkt vinyler. Foto: Jenny Stjernström/SVT

Cirka 18 000 till barn i krig

50 procent av intäkterna kommer gå till organisationen Warchild och den andra hälften till butikens lokalhyra, och för att kunna ha den rullandes.

SVT: Går det att vara säker på att pengarna går till den här organisationen?

–Jag kan inte mer än ge mitt ord men när vi säljer varje liten sak skriver vi ner vad vi har sålt ochvad den kostade och sen har jag en överrenskommelse med Warchildatt i slutet på den här månaden när vi har hela listan kommeröverföringen, säger Pontus Grafström.

Butiken kommer att vara öppen till och med den 27:eaugusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.