”I framtiden kommer det att behövas färre brevbärare och vi har dragit igång ett program för att utbilda brevbärare till chaufförer istället”, säger Mathias Kümmel, produktionschef på Postnord. Foto: SVT

Postnord under press – färre brevbärare och glesare postutdelning väntas

Uppdaterad
Publicerad

Postnord är ett bolag under press och det var ingen ljusning i sikte när bolagets produktionschef, Mathias Kümmel besökte Västernorrland. Räkna med färre brevbärare, glesare med post och uppsägningar framöver.

Av Postnords 400 anställda i Västernorrland är 200 brevbärare – en yrkeskår som i snabb takt fått se sina arbetsuppgifter förändras. Antalet brevförsändelser minskar drastiskt och det har blivit allt mindre post att dela ut och allt mer paket och transport.

Idag har en brevbärare ärenden till 60 procent av brevlådorna. Om tre år bedömer Postnord att det sjunkit till 40 procent.

Allt färre brevbärare

Postnord har inlett ett försök med postutdelning varannan dag i stället för varje dag, men det är en förändring som i så fall måste genomföras i samråd med staten och Post och Telestyrelsen. Under tiden sker omvandlingen av bolaget från ett traditionellt postföretag till ett transport- och logistikföretag.

Brevbärare är kort och gott inget framtidsjobb.

– Att det skulle vara ett utdöende yrke är att gå för långt men i framtiden kommer det att behövas färre brevbärare och vi har dragit igång ett program för att utbilda brevbärare till chaufförer istället. På logistiksidan har vi tillväxt i bolaget, säger Kümmel.

Uppsägningar på gång

Under en tid har han rest runt i företaget och träffat anställda. Det finns en utbredd oro bland de 16 000 anställda. Pensionsavgångar och omställning av personal är två åtgärder men Postnord utesluter inte uppsägningar.

Vid postterminalen i Sundsvall har Postnord 170 anställda. Även där väntar förändringar.

– Under överskådlig tid kommer den att behövas men vilken verksamhet och i vilken omfattning är för tidigt att säga, säger Kümmel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.