– Jag är djupt förtvivlad över hur det är på stiftskansliet, säger Charlotte Odelberg kyrkoherde i Sollefteå. Foto: Härnösands stift / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Präst om konflikten i stiftet: ”Tragiskt – kyrkan ska stå för försoning”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT pratar med präster i olika församlingar i stiftet framgår att biskop Eva Nordung Byström är en uppskattad biskop. Och att man önskar att ledningen skulle ha hittat en lösning på konflikten på stiftskansliet. Precis som facket uttryckt.

– Det är tragiskt. Kyrkan ska stå för försoning och helt andra värden. Jag känner en allmän frustration att det här inte gått att lösa på annat sätt, säger David Tosteberg församlingsherde i Gudmundrå i Kramfors.

”Djupt förtvivlad”

Det var förra veckan som det framkom att det finns en djup konflikt på stiftskansliet i Härnösand och att stiftsstyrelsen inte längre har förtroende för biskopen.

– Jag är djupt förtvivlad över hur det är på stiftskansliet. Det är jobbigt för alla. Biskopen behövs och vad händer med fortbildningar, kyrkoherdemottagningar och vill hon vara kvar? undrar Charlotte Odelberg kyrkoherde i Sollefteå.

Lös det!

Hon har en uppmaning till de ansvariga:

– Tillsätt alla resurser som krävs och lös det!

Har du förtroende för biskopen?

– Absolut! Jag förstår inte varför hon inte ska vara kvar?

Lyssnande biskop

Även David Tosteberg vill se Eva Nordung Byström kvar som biskop.

– Ja absolut. Hon står tydligt för det kristna evangeliet, hon är lyssnande och man kan bolla saker med henne, säger han.

Som toppen på en julgran

I Timrå församling betonar kyrkoherden också biskopens viktiga roll i kyrkan.

– Det här påverkar hela organisationen. Det är som att ta bort stjärnan eller ängeln i toppen på en julgran. Är det då en julgran? Det är inte bara en symbolisk fråga, menar Maria Ålander som alltså är kyrkoherde i Timrå.

Ifrågasätter hanteringen

Hon ifrågasätter också konsekvenserna av att politikerna vill ha bort en förtroendevald biskop.

–  Man kan inte avsätta en biskop. Hon är ju vald av förtroendevalda politiker, präster och diakoner i Härnösands stift. Då tar man ett kliv bort från det vi känner som Svenska kyrkan som är en episkopal* kyrka till sin struktur.

*episkopal innebär en struktur där biskopen har en ledande funktion och roll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet