Premiär i dubbel bemärkelse

Uppdaterad
Publicerad

12 mars har musikalen – Ingvar! En musikalisk möbelsaga – premiär, samtidigt som Konsertteatern i Sundsvall öppnar för första gången efter ombyggnationerna som påbörjades 2014.

I vår serie ”Bakom kulisserna” har vi fått följa arbetet med uppsättningen ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga”.

Arbetet med musikalen har pågått lite drygt ett år. Det kom 400 sökande skådespelare och musikalartister när det var audition i september förra året och sedan dess har repetitionerna pågått för fullt för de 9 skådespelare som valdes ut. Musikalen handlar om Ingvar Kamprad och är en humoristisk samtidssatir som hyllar och driver med den svenska självbilden.

– Jag har länge funderat på just Ingvar! En musikalisk möbelsaga, ifall det inte är dags att man gör den, säger regissören Markus Virta.

Bearbetat musik

Hela föreställningen är genomkomponerad (innehåller ingen talad dialog) och alla  nio skådespelare spelar och sjunger. Text och musik står Erik Gedeon och Klas Abrahamsson för. Föreställningen sattes upp första gången 2009, nu är det fjärde gången och det är Erik Skarby som omarbetat musiken och lagt till några instrument på orginalmaterialet.

 – Man skriver till några stämmor på några låtar där det behövs och tänker ut vilka instrument som ska göra vilka låtar för att det ska passa, säger Erik Skarby, kapellmästare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bakom kulisserna på Teater Västernorrland

Mer i ämnet