175 miljoner till länet – primärvården vinnare på nytt sjukvårdspaket

Publicerad

Primärvården i länet blir vinnare när regeringen anslår nya pengar till sjukvården. Totalt får Västernorrland ett tillskott på 175 miljoner.

Primärvården i Västernorrland har länge ansetts vara ett eftersatt område och på onsdagen kom ett besked som mottogs med glädje av den styrande majoriteten i regionen.  Regeringen skjuter till 9,4 miljarder till sjukvården i landet varav 175 miljoner tillfaller Region Västernorrland.

Ansträngd ekonomi

Pengarna ska dels korta vårdköer genom en uppdaterad kömiljard, men främst handlar det om en satsning på den nära sjukvården. Det vill säga primärvården:

– Det är viktiga och faktiskt helt nödvändiga pengar om vi skall kunna fortsätta investeringarna i välfärden, säger regionrådet Glenn Nordlund.

Västernorrland tillhör del regioner som dras med en ansträngd ekonomisk situation och nödvändiga investeringar har fått stå tillbaka för den ekonomiska verkligheten, medger regionrådet.

Fem ”öronmärkta” områden

Även om 175 miljoner ska ställas i relation till de totalt nio miljarder som Region Västernorrland årligen omsätter så är det ett tillskott som, enligt landstingsledningen får betydelse.

– Den viktigaste delen är att vi får ytterligare möjlighet att utveckla den nära vården och primärvården, säger Nordlund.

I sitt sjukvårdspaket har regeringen öronmärkt pengar till fem områden:

* Uppdaterad kömiljard.

* Kompetensutveckling och personalsatsningar.

* Primärvården.

* Psykisk ohälsa.

* Kortare väntetider i cacervården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer