Det var på parkeringen utanför Ica Kvantum i Sollefteå som ett storbråk urartade i skottlossning sent på kvällen den 5 maj i år. Foto: Hans Lindblom/SVT

”Problemen i Sollefteå har eskalerat”

Publicerad

En 27-årig Sollefteåbo är fortsatt häktad efter att ha skjutit skarpt i samband med ett uppmärksammat bråk för snart två veckor sedan.
Kommunledningen kräver åtgärder av Migrationverket men förnekar att det handlar om ett utpekande av flyktingar.

Parkeringsplatsen utanför stormarknaden på gamla regementesområdet I21 i Sollefteå förvandlas kvällstid till en samlingsplats för ungdomar med mopeder, EPA-traktorer och bilar.

Det var hit en 27-årig sollefteåbo kom med sitt sällskap den här lördagskvällen den 5:e maj. Med sig hade han även ett skarpladdat vapen.
På platsen rör sig även flyktingar från en förläggning i närheten.

Sköt plötsligt skarpt

Det uppstår bråk, och 27-åringen skjuter plötsligt.  Ingen skadas, men mannen samt ytterligare en person grips av polis.

Idag, två veckor senare sitter 27-åringen häktad för grovt vapenbrott. Den andre gripne, även det en Sollefteåbo, har släppts men är fortsatt misstänkt för hets mot folkgrupp.

På onsdag den 23:e maj ska åklagaren, Jimmy Holmgren, vara klar med sin utredning.
Han är fåordig kring fallet och hänvisar till utredningssekretess.
En handfull personer har förhörts, lika många återstår.  I övrigt har han inget han kan eller vill berätta om utredningen.

De centrala frågorna är fortsatt obesvarade  – vad utlöste bråket och vem drog igång det?

Handlar det om ett bråk riktat mot flyktingar? Vilken förklaring har 27-åringen gett till varför han åkte runt i Sollefteå en lördagskväll med ett skarpladdat vapen till hands?

Kommunen pekar ut Hågesta

Två Sollefteåbor figurerar alltså i utredningen, men kommunen tycks man redan ha skuldfrågan klar för sig. 

Man pekar ut Hågesta, flyktingförläggningen på det tidigare regementsområdet som källan till problemen.

I ett uppmärksammat brev sent i fredags förra veckan krävde kommunalrådet Åsa Sjödén (S) att Migrationsverket vidtar åtgärder.

Sjödén beskriver situationen i Sollefteå – i allmänna ordalag – som ”ohållbar”.

Problemen har eskalerat, menar S-toppen

Hennes kommunalrådskollega John Åberg (S) delar den här synen, och ser det inte som att kommunen nu lägger skulden på flyktingarna: 

– Det här ett samhällsproblem i stort, men vi har sett problemen eskalera sedan förläggningen gjordes till ett boende för bara yngre män, säger han.

– Det jag ser är att det finns en allmän oro och frustration bland kommuninvånarna, men att den finns även bland de invandrade, säger han.

SVT: Men ser du inget problem med att ni politiker pekar ut flyktingar som skuld till de här problemen i Sollefteå?

– Ja, men det är inte själva invandringsfrågan som är i fokus här, det handlar om hur Migrationsverket organiserar sin verksamhet, menar John Åberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Sollefteå

Mer i ämnet