Oförmågan att motverka korruption ger långtgående effekter. Hör professor Olle Lundin svara på frågor om hur vanligt det är och vilka åtgärder som krävs. Foto: Uppsala universitet

Professor om muthärvan i Sundsvall: Korruption fräter på förtroendet

Uppdaterad
Publicerad

Han ser en ökning av korruption i offentliga myndigheter i Sverige. Professorn i förvaltningsrätt, Olle Lundin, vill återinföra tjänstemannaansvar i Sverige för komma tillrätta med ett växande problem.

– Man blandar ihop det offentliga och privata. Många ser sig inte som kriminella, men under lång tid så blir man intrasslad. Ofta är det fler än en person som ser och vet, konstaterar Olle Lundin.

I flera artiklar och reportage har SVT berättat om en växande muthärva i Sundsvall. En tidigare vd på ett kommunalt bolag i Sundsvall är polisanmäld för mutbrott.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

– Av det lilla jag har sett så ser det inte bra ut. Det där verkar inte ha varit bra i flera år. Det som är konstigt är de som under många år lyckas fiffla, säger Lundin om härvan.

Jämför med Motala

Han nämner Motalaskandalen från 1995 då högt uppsatta politiker missbrukade allmänhetens förtroende och använde skattepengar till privata utgifter. Det pågick under lång tid.

– Hela kommunen visste om att de reste jorden runt med sina fruar. Det hade pågått i decennier men ingen agerade. Det är ju ytterst märkvärdigt.

Risk för systemkollaps

Korruption handlar om otillbörligt utnyttjande av den offentliga positionen för att uppnå privat vinning. Det kan handla om att ge en anhörig fördelar, att gynna vissa leverantörer, att ta ut varor för privat bruk och så vidare.

Det skadar hela samhället och kontraktet mellan folket och de som bestämmer, hävdar Olle Lundin och framhåller att man riskerar systemkollaps.

– Det här fräter på förtroendet. Om alla svenskar skulle säga att de inte vill betala skatt i år så skulle Skattemyndigheten inte mäkta med. Hela vårt samhälle bygger på att vi har förtroende för myndigheterna.

Kommer undan med tjänstefel

Fram till 1975 fanns ett tjänstemannaansvar i Sverige. Det innebar att statliga och kommunala tjänstemän personligen kunde dömas för felaktigheter i tjänsteutövningen. När det togs bort uppstod ett hål i ansvarsbilden, menar Olle Lundin.

– Vi ser aldrig någon kommunal politiker eller kommunal tjänsteman som fälls för tjänstefel. Man slänger mejl, man raderar och avsiktligt ljuger när journalister försöker komma åt någonting. Det är egentligen tjänstefel men det är ingen som beivrar det.

Politiskt ansvar

Han vill se ansvarsutkrävande från politikerna när skandaler uppdagas.

– Jag vet inte vad vi är rädda för i Sverige. Att det ska bli dålig stämning? Det blir väldigt märkligt när affär på affär dyker upp och inget ansvar utkrävs. Det verkar ofarligt att fiffla med skattemedel.

Beslut utan verkstad

2018 beslutade riksdagen att se över lagstiftningen om tjänstefel och uppmanade regeringen att utöka straffansvaret. Men så har det inte blivit.

– Sanktioner har en viss effekt. Klappar du till någon i gruppen så skärper de andra sig. Man bör fundera om man inte skulle utvidga ansvaret. Nu har riksdagen lagt en sådan beställning till regeringen men det har inte hänt något.

Medias roll avgörande

Lundin lyfter också fram mediernas viktiga roll för att motverka korruption.

– Den granskande journalistiken är i dag viktigare än den någonsin varit. När tillsynssystemen fallerar finns bara media kvar. Om lokalmedia brister, då är det slut, då finns det inget sätt att stoppa korruptionen på.

Om tjänstemannaansvar

Riksdagen tydliggjorde 2018 för regeringen att ett utökat straffansvar för tjänstefel i den offentliga förvaltningen skulle förbättra medborgarnas rättsäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten.

Regeringen uppmanades att se över lagstiftningen om tjänstefel, med inriktningen att fler handlingar än i dag ska kunna bestraffas.

Riksdagen lyfte också behovet av en introduktionsutbildning för statsanställda om värdegrund, och offentlighet och sekretess.

Källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet