Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör professorn om kromatet i Alby

Professor: Sexvärda kromet i Alby troligen inte en risk

Publicerad

Höga halter av det farliga ämnet sexvärt krom har uppmätts i grundvattnet vid kloratfabriken i Alby. Frågan är om det är farligt att bo och vistas i området? Troligen inte menar en professor i markkemi som istället varnar för andra ämnen.

Det extremt farliga och cancerframkallande ämnet sexvärt krom som också kallas kromat läcker och har under lång tid läckt ut från kloratfabriken i Alby, det visar mätningar och det medger även företaget Nouryon. Som högst handlar det om 52 000 mikrogram per liter grundvatten, ett extremt högt värde.

– Säkert finns det oro här, men jag är inte orolig, säger Viveka Sundström som bott i Alby i många år.

– Och vad skulle Alby vara utan fabriken, undrar hon.

Skolan ligger vid fabriken

På skolgården vid Alby skola är det full fart, barnen leker i snön. Seppo Halonen konstaterar att det råder blandade känslor i byn inför kloratfabriken.

– Vi är väldigt beroende av fabriken, det är många som jobbar där men naturligtvis är man orolig för barnen, säger han och konstaterar att skolan bara ligger några hundra meter från fabriken.

Läckagen av sexvärt krom har minskat på senare tid och företaget Nouryon hävdar att utsläppen inte innebär några risker.

Men Ingmarie Larsson som bott i Alby sedan i höstas tror inte att man kan lita helt på företagets information.

– Alla har ju sina hemligheter, säger hon. 

Farligt i grundvattnet

Jon Petter Gustafsson är professor i markkemi på Sveriges lantbruksuniversitet och har för SVT:s räkning tittat närmare på riskerna med det sexvärda kromet i Alby.

– Kromatet är mest farligt när det finns i grundvattnet och den stora risken är att det sprider sig längre bort och förorenar brunnar, säger han men konstaterar att spridningen inte tycks vara så omfattande.

Förklaringen kan vara att kromatet, alltså det sexvärda kromet övergått i formen trevärt krom som är betydligt mindre farligt, när det kommit ut i den intilliggande älven Ljungan.

– Det är förmodligen det som händer när det kommer ut i älven, säger Jon Petter Gustafsson.

”Albyborna kan vara lugna”

Han tycker att man ska hålla koll på utvecklingen i framtiden men så länge det sexvärda kromet inte hamnar i dricksvattnet kan Albyborna vara ganska lugna, åtminstone på den punkten.

– Det finns ingen anledning till oro, inte nu och förmodligen inte i framtiden heller, säger han.

Dioxiner och bly

Tyvärr är det sexvärda kromet inte det enda problemet i Alby där industriområdet också är förorenat med höga halter av bland annat dioxiner och bly.

– För de som vistas i området är det blyet och dioxinerna man ska oroa sig för i första hand och inte kromet som blir farligt först när man tar upp vatten och använder det på något sätt, menar Jon Petter Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Mer i ämnet