Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Till höger Jämtgavelns naturreservat i Ånge, Medelpad. Till vänster Charlotta Mellander, professor vid Handelshögskolan i Jönköping. Foto: Anna Hållams/Pontus Lundahl, TT

Professorn: ”Hela Sverige kan inte leva”

Uppdaterad
Publicerad
– Hela Sverige skall leva har varit ett uttryck som gjort att politiken länge sluppit följdfrågor om landsbygdsutvecklingen. Men hela Sverige lever inte. Det är ju redan klart. Det är bara det att man inte säger det, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi till SVT Opinion Live.

Charlotta Mellander är expert på regional utveckling och professor vid Handelshögskolan i Jönköping. Hon pekar på hur många mindre orter försvann när Sverige gick från jordbruksland till industrination.

Samma sak kommer att hända under omvandlingen till tjänstesamhälle. Skillnaden är bara att folk numera väntar sig mer av samhället. Därför är det hög tid för politikerna att tala om vilken service man kan ha på mindre orter.

”Pengarna räcker inte”

– Pengarna kommer inte att räcka till allt för även våra städer står för stora utmaningar av annat slag. Man måste göra en avvägning och där har politiken länge lyst med sin frånvaro, säger Charlotta Mellander och förklarar att det gäller att veta om det kommer att finnas en skola, om det går att få vård eller om polisen kommer om man ringer.

Finns ingen enkel lösning

– Inom politiken pratas det mycket om gröna näringar, entreprenörer, att skapa jobb, men just frågorna om vilken service som kommer att finnas är avgörande för den som vill bo kvar.

Men skall då beskedet till Ånge och andra platser vara att ni får flytta eller se er bygd sakta dö?

– Man kommer att tvingas fatta sådana beslut och man fattar dem redan indirekt. Man säger det bara inte. Men de besluten är redan fattade på många platser. Skolor läggs ner, sjukhus tas bort. Den typen av besked har man redan gett i handling.

Sverige inte ensamt om problemet

Professor Mellander påpekar att Sverige inte är ensamt om problemet, och om det hade funnits en enkel lösning hade den satts in för länge sedan.

– Vissa saker kan skatteutjämningssystemet råda bot på, men det är dyrt med skola och omsorg när få bor kvar och det finns en smärtgräns när det inte går att investera mera.

Opinion live 28 november

Visa

I Ånge försvinner snart en av de största privata arbetsgivarna, sågen i Östavall. 500 statliga jobb är redan borta. I kvällens debatt medverkar bland andra Sten-Ove Danielsson (S), Henrik Jönsson, VD för Norrskog och flera berörda ortsbor om glesbygdens kris.

I studion i Göteborg finns Charlotta Mellander, professor nationalekonomi på Handelshögskolan i Jönköping, Monica Haider (S) och Sten Bergheden (M).

Opinion live sänds direkt från hotell Mittlandia i Ånge klockan 22.00. Publik är välkommen från klockan 21.

För att anmäla sig som publik, maila till opinionlivepublik@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer