Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maggi Bergne (t v) från Hyresgästföreningen i Sundsvall-Timrå tycker hoten om hyreshöjningar är ”fruktansvärda”. Kommunala Mitthems vd Lotta Björklund förklarar att bolagets ökade driftkostnader kommer att vara en faktor i kommande förhandlingar. Foto: Thomas Sundberg SVT

Prognosen: Chockhöjda hyror vid nästa förhandling

Uppdaterad
Publicerad
Inflation kombinerat med höjda el- och bränslepriser påverkar förhandlingarna om nya bostadshyror inför årsskiftet. Stora höjningar är att vänta på sina håll.

– Många av våra medlemmar har sagt att de inte kommer att ha råd att bo kvar, säger Maggi Bergner på Hyresgästföreningen i Sundsvall-Timrå.

Maggi Bergne är orolig. Hon försöker hålla sig från att svära, men ibland sipprar orden igenom.

En hyreshöjning som på vissa håll kan uppgå till hela tio procent skulle ställa till stora problem för många hyresgäster.

– Det är helt enkelt fruktansvärt hur det här kommer att slå mot en del av våra medlemmar, säger hon.

”Ökade kostnader påverkar”

Lotta Björklund som är vd för Sundsvalls kommunala bostadsbolag Mitthem säger:

– Vi har ökade kostnader för till exempel räntor, energi och material och det är parametrar som finns i våra hyresförhandlingar.

Se och hör mer i videon här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer