Flera kommuner satsar på att uppmuntra året om cykling. Foto: TT

Fler gör jobbresan till vardagsmotion

Publicerad

Projektet ”Hållbara resor” som vänt sig till 27 000 anställda i Västernorrland avslutas nu efter tre år. Enligt en undersökning tycker 25 procent att de reser mer miljövänligt nu.

Totalt elva organisationer i länet med 27 000 anställda har ingått i projektet ”Hållbara resor” som bekostades till hälften, 22 miljoner kronor, av EU och resten av bland annat länsstyrelsen, regionen och kommuner.

Syftet var att få till mer miljövänliga tjänste- och arbetsresor, med minskade koldioxidutsläpp och ökad folkhälsa som följd. Cykelparkeringar, pendlingsnoder och kampanjer har varit några av metoderna och nu är det dags att summera insatserna.

Var fjärde anställd

I en resvaneundersökning uppger var fjärde av berörd personal att de tar sig till och från jobbet mer hållbart i dag än för fem år sedan.

– Det är verkligen positiva siffror som gör oss som jobbat i projektet riktigt glada! Människor ändrar sina beteenden och vi hoppas förstås att vårt arbete under de tre år som projektet pågått har bidragit till det, säger projektledaren Emilia Rapp till rvn.se.

Del av vardagsmotion

– Engagemanget hos personalen har varit otroligt roligt att se. Intresset har varit stort och många verkar ha fått upp ögonen för att göra jobbresan till en del av vardagsmotionen. Vi ser också att investeringar i infrastruktursatsningar kopplat till cykelvägar och cykelparkeringar måste fortsätta göras för behovet finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer