Maria Aldén berättar om hur kvinnorna fastnar i prostitution och har svårt att bryta sig loss. Foto: SVT

Hon träffar kvinnorna som säljer sex: ”Vi möter ett stort lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är den som möter de prostituerade kvinnorna i samband med polisinsatserna mot sexköp.

– Det är ingen glamourös tillvaro på något vis utan det kan vara ganska eländigt, säger Maria Aldén, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i region Nord.

Syftet med polisinsatserna är dels att störa sexhandeln och försvåra det för köparna och dels att ge kvinnorna stöd att lämna det ofta hopplösa liv de lever.

– Många kvinnor är oerhört traumatiserade och i stort behov av hjälp. Vi möter ett stort lidande, berättar Maria Aldén, regionkoordinator mot prostitution och människohandel och som jobbar på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelsen.

Kan få skyddat boende

Hon är den första att skriva under på att de kvinnor hon möter är utsatta för en modern typ av slavhandel. Den hjälp de kan få i Sverige är skyddat boende för att senare, i de fall det rör sig om utländska kvinnor, få hjälp att återvända till sina hemländer.

I videon berättar Maria Aldén hur kvinnorna kommer hit, hur de fastnar i prostitutionen men också om att de kan få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.