Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leif Edh, en av initiativtagarna till protesterna, överlämnade namnunderskrifterna till Stig Högberg Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Protest mot nedläggning på Norrskogs möte

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Norrskogs planer att lägga ned sågverket i Östavall fortsätter. På onsdagskvällen överlämnades nästan 4 000 namnunderskrifter med krav på ändring till Norrskogs styrelseordförande Stig Högberg.

Överlämnandet av underskrifterna skedde vid Norrskogs medlemsmöte i Ånge Folkets Hus. De som undertecknat uppropet kräver att Norrskog stoppar nedläggningen eller underlättar för en annan aktör att ta över. Man påpekar att Norrskogs sågverksamhet gick med 37 miljoner i vinst 2018.

Men Norrskogs ledning lät sig inte bevekas av protesterna.

– Våra beslut har vi ju fattat på som vi bedömer goda grunder. Att vi skulle ändra på det efter att vi offentliggjort det och inlett MBL-förhandlingar det har jag svårt för att tro, säger Norrskogs styrelseordförande Stig Högberg.

Frågan är då om Norrskog är beredda att sälja om det kommer ett bud.

-Ja det får vi titta på om vi får det. Det är klart att vi ska titta på sådana alternativ men det är inget som dykt upp ännu, säger Högberg.

Dråpslag mot samhället

Det var i slutet av september som Norrskog meddelade att Östavallssågen ska läggas ned till sommaren. 80 anställda och cirka 20 entreprenörer berörs och det på en ort där det bor 200 personer. Norrskog ska istället satsa på sågverket i Hissmofors.

Reaktionen på Norrskogs beslut mottogs med chock och förstämning av ortsbor och luttrade kommunpolitiker. Kommunen bildade en krisgrupp och man har vänt sig regionen för att få hjälp och stöd.

Upprop och demonstration

Men kampviljan gror bland ortsborna och bara dagar efter chockbeskedet startades ett upprop i sociala medier. I gruppen framhölls att många i Östavall vigt sina liv åt att hjälpa Norrskog. Men att företaget nu vänt ortsborna ryggen.

I början av oktober samlades västraborna också till en manifestation i Ånge. Cirka 500 människor slöt upp för att visa sitt stöd för de som drabbats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östavallssågen

Mer i ämnet