Foto: SVT

Protest mot sänkt ersättning för ensamkommande barn

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag att sänka ersättningen till kommunerna för ensamkommande flyktingbarn är otänkbar, enligt Sten-Ove Danielsson (S) kommunalråd i Ånge.

Förslaget som nu är ute på remiss innebär att ersättningen per barn skulle minska från dagens 1900 kronor till 1350 kronor.

– Ånge kommun skulle förlora 18 miljoner och det har vi inte råd med, säger Sten-Ove Danielsson (S), Kommunalråd i Ånge.

Hittills positivt

Ånge har tagit emot 60 ensamkommande flyktingbarn, vilket är ett stort antal med tanke på kommunens storlek, men hittills har det varit bra för kommunen, menar Danielsson.

– Det har skapat arbetstillfällen och vi har dessutom fått lite pengar över.

Kommunen har investerat i ombyggnad av HVB-hem och att lägga om verksamheten på det sätt som föreslås, nämligen att i stället för boenden, hitta familjehem till alla barn, är omöjligt i en kommun med så pass få invånare som Ånge, anser Sten-Ove Danielsson.

Går för snabbt

Han är kritisk mot att gå så snabbt fram, redan i januari ska bidraget sänkas enligt förslaget.

– Antalet ensamkommande barn minskar nu och snart är det inget problem, de blir äldre och kan snart bo i egna lägenheter, säger han.

Efter att ha ringt runt till andra kommuner i länet, har han hört att många andra kommunföreträdare reagerat på samma sätt som han.

– Härnösands kommun skulle också drabbas hårt, säger han.

Frågan ska diskuteras i augusti och kommunföreträdare kommer att uppvakta länets riksdagsmän. På så sätt hoppas Sten-Ove Danielsson att regeringen väljer att vänta med förändringarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer