Provborrningarna efter litium stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Provborrningarna efter litium i Liden, väster om Sundsvall, har stoppats. Bolaget ska ha utfört undersökningsarbeten utan att ha informerat markägare på rätt sätt.

Arbetsplanen för prospekteringen ska också vara bristfällig och enligt Bergstaten strider den mot minerallagen.

-Vi har markägare som har ringt och klagat hos oss att bolaget har varit och borrat och att de har avverkat utan någon gällande arbetsplan, säger Åsa Persson,  bergmästare på Bergstaten.

Bergsstaten, som på regeringens uppdrag beslutar i ärenden som rör prospektering, förbjuder omedelbart fortsatt arbete för Providence Lithium Resources AB.

-Vi ser allvarligt på det här, säger bergmästare Åsa Persson.

Hon menar att avvikelserna från minerallagens bestämmelser är så omfattande att det är en uppenbar fara för allmänt eller enskilt intresse och därför förbjuds undersökningsarbetena.

– De har inte upprättat någon arbetsplan och de har inte delgivit markägarna. De har inte gett markägarna en chans i världen att säga någonting, menar Åsa Persson.

Bolaget Providense Lithium Resources AB uppmärksammas också på att den som tidigare visat sig vara olämplig att göra undersökningar kan vägras nya undersökningstillstånd. Brott mot bestämmelserna kan också medföra att redan utfärdade tillstånd tas tillbaka.

Provborrningarna i Västanå i Liden kom igång i början av maj och enligt Tord Henriksson, mannen bakom projektet, skulle brytningen vara igång om några år. Det skulle också ge uppemot hundra nya jobb. Nu står arbetet med prospekteringen stilla och bolaget har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Namnet litium kommer av grekiskans lithos, som betyder sten. Litium är en silvervit metall och är lättast av alla metaller. Den reagerar kraftigt med vatten, är mycket korrosiv och kräver därför förvaring i syrefria vätskor till exempel fotogen.

Litium används mycket i batterier, glas, keramik och metallegeringar. Litiumklorid och litumbromid används i många vetenskapliga sammanhang som torkmedel. Litiumsulfat används som läkemedel vid bipolär sjukdom(manodepressivitet).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Litium i liden

Mer i ämnet