Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vasileios Nikolopoulos har en fast tjänst som överläkare på psykiatrin i Örnsköldsvik. Men är bosatt utanför Aten. Foto: svt

Psykiatri på distans skär ned kostnader för hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i länet har skurit ned kostnaderna rejält för hyrläkare. Prognosen för i år är en sänkt kostnad med runt 10 miljoner kronor, bara i hyrläkare, säger Anna-Karin Drewsen, chefläkare för psykiatrin i Region Västernorrland. Förklaringen är distansarbete.

Vasileios Nikolopoulos bor utanför Aten i Grekland. Men är samtidigt fast anställd som överläkare på psykiatrin i Örnsköldsvik. När han fick chansen av sin arbetsgivare tvekade han inte.

– De stora fördelarna är först och främst för patienterna där man kan garantera en kontinuitet som man inte kan som inhoppare, berättar Vasileios Nikolopoulos på länk från sin arbetsplats i Grekland.

Men samarbetet med kollegor är också något som fungerar bättre. Nyckelordet är kontinuitet.

– De patientundersökningar vi gjort visar att patienterna är mycket mer nöjda med att komma till samma läkare varje gång även om det innebär att träffas på länk, säger Anna-Karin Drewsen.

I klippet berättas mer om psykiatrins nya arbetssätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer