– När Omar kom till mig var han i mycket dåligt skick. De många åren av väntan och ovisshet i Sverige knäckte honom, säger den tyska psykiatrikern Janet Schäbler. Foto: SVT/Bernd Schäbler

Psykologen: ”Omar har traumatiserats i Sverige”

Publicerad

De tyska myndigheterna tvivlade inte på att Omar Aboubakar är somalier. Men de sju åren av misstroende och skepsis i Sverige har satt djupa spår hos honom. – Han har fått posttraumatiskt stressyndrom på grund av det, säger hans tyska psykolog Janet Schäbler.

Omar Aboubakar sökte hjälp hos Janet Schäbler i tyska Goslar – där Omar nu bor – i maj 2016, sedan han gett upp sina strävanden för att få asyl i Sverige och i stället begett sig till Tyskland.

– Han var då i mycket dåligt skick, berättar Janet Schäbler för SVT Västernorrland.

Schäblers bedömning är att Omar Aboubakar först traumatiserats under sin flykt från Somalia under svåra omständigheter, men att han sedan traumatiserats ännu en gång – i Sverige.

Sju års kamp

Det sedan han under sju års tid, från 2009 till 2016, kämpat för att få svenska myndigheter att tro på hans historia om sin härkomst och sin situation och att bevilja honom asyl.

Själv säger Omar Aboubakar att den svenska staten och framför allt Migrationsverket stulit sju år av hans liv då han inte kunnat arbeta, studera eller leva ett normalt liv – ”bara väntat och väntat och väntat”.

Enligt Janet Schäbler är det värre än så.

Mådde dåligt av att inte bli trodd

– Han har fått bestående men av tiden i Sverige, då han mått mycket dåligt av att inte bli trodd av de svenska myndigheterna, säger Janet Schäbler som diagnostiserat Omar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Hon noterar också att de tyska immigrationsmyndigheterna utan tvekan trodde på Omar Aboubakars berättelse om sin härkomst som minoritet från ön Chula utanför Somalia, sin flykt och skälet till den – samt att han klarade språktesterna utan problem.

I Sverige stämplades han indirekt som en lögnare när konsultbolaget Sprakab ett flertal gånger slog fast att Omar var kenyan.

Stigmatiserad

Men PTSD-diagnosen kan ha haft betydelse för Tysklands beslut att låta Omar stanna.

– PTSD är ett skäl till att inte utvisa människor, säger Janet Schäbler.

– Men att han blivit stigmatiserad av tiden i Sverige är det inget tvivel om.

Migrationsverket säger sig inte ha möjlighet att kommentera fallet med hänvisning till att man inte har tillgång till de tyska myndigheternas utredning, material och beslutsunderlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer