En helikopter vattenbombar skog Foto: Robert Henriksson/TT

Räddningstjänsten begär miljonbelopp efter sommarens skogsbränder

Publicerad

Sommarens omfattande skogsbränder har lett till höga extrakostnader för kommuner och räddningstjänstförbund. I Höga Kusten-Ådalen begär räddningstjänsten nu drygt åtta miljoner kronor i extrastöd.

– Vi har inte skickat in vår begäran om ersättning än eftersom vi väntat på en slutlig helikopternota. Men nu har den kommit, säger Andreas Hoff som är räddningschef i Höga Kusten-Ådalen.

Just den helikopternotan gick på 258 000 kronor. Och helikopterinsatserna är en av de saker som kostat tillsammans med en rad övertidstimmar för räddningspersonalen. Totalt begär Räddningstjänsten i Höga Kusten-Ådalen drygt åtta miljoner kronor. 

Diskussion med markägare

Räddningstjänsten för också en diskussion med SCA som varit med och hjälpt till med släckningsarbetet i sommar, även då det inte varit deras skog. Markägaren har ett ansvar att hjälpa till att släcka på sin egen mark, efter förmåga.

– Av dom kostnader de har haft är det frågan om vi ska stå för någon del eller om de ska betala. Vi ska ha ett möte med dem snart, säger Andreas Hoff.

84 bränder bara i Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik härjade landets femte största skogsbrand i somras. Det brann på 600 hektar i Brattsjö. Och räddningstjänsten i Örnsköldsvik begär nu 4,4 miljoner kronor från staten för sina utgifter.

– Det har varit en extrem sommar. Från den 10 juni till 30 juli så hade vi 84 bränder i skog och mark, bara i Örnsköldsvik, säger Tomas Roos som är avdelningschef på brand och säkerhet i Örnsköldsviks kommun.

Kommunal självrisk

Räddningstjänsten i Medelpad har också skickat en ansökan om ersättning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi söker både för att vi hjälpt andra kommuner och för två insatser som vi haft i Kölsillre i Ånge kommun och i Ljustorp i Timrå, berättar Tomas Öhrn som är räddningschef i Medelpad.

Medelpads ansökan ligger på 1,2 miljoner kronor, men omkostnaderna för insatserna har varit betydligt större. Det rör sig om cirka 2,3 miljoner kronor. En del av kostnaderna får alltså räddningstjänsterna själva bära genom den så kallade kommunala självrisken.

Påverkar budgeten

– Det är klart att det påverkar budgeten. Vi tror att vi för första gången på 17,18 år har röda siffror och går minus med en miljon ungefär, säger Tomas Öhrn.

De kommuner och räddningstjänstförbund som haft extraordinära kostnader i samband med sommarens skogsbränder kan ansöka om statligt stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Hitills har MSB betalat ut drygt 150 miljoner kronor för extra kostnader. Ansökningstiden gick ut den 15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.