Hör räddningsledarens hyllning till grannens ingripande som förmodligen räddade livet på husägaren. Foto: Jennie Johansson SVT

Räddningstjänsten hyllar grannars ingripande

Uppdaterad
Publicerad

Enligt räddningstjänsten var det i sista stund som mannen räddades ur huset. Nu hyllar de grannens rådiga ingripande.

– Grannen hörde honom ropa på hjälp från övervåningen, säger Hans Wikström, insatsledare vid räddningstjänsten.

En villa i Hörnett utanför Örnsköldsvik brann ner till grunden i natt och med hjälp från grannarna kunde mannen som bodde i huset få hjälp ut.

Grannen vaknade av att det var varmt i sovrummet. När han tittade ut såg han ljuset från lågor och huset mittemot stod i brand. Han väckte dottern i huset och hon larmade 112.

– När vi kom ut såg vi att mannen stod i fönstret på övervåningen och pratade i telefon, säger dottern.

– Pappa hämtade en stege och ställde den mot huset, samtidigt som han stod där så exploderade rutorna på undervåningen.

Hjälp i sista sekund

Dottern uppskattar det som att det tog några minuter att få ut mannen ur huset. Strax efter var räddningstjänsten på plats och de tror att det snabba ingripandet räddade mannens liv.

– Tack vare grannarna så fick mannen hjälp ut i sista sekunden, det var avgörande, säger Hans Wikström, insatsledare vid räddningstjänsten.

För grannarna var det en omtumlande natt.

– Sen stod jag med vattenslangen och sprutade vatten på vårt hus, det var mest som en säkerhetsåtgärd, vi såg ju att det andra huset redan var förlorat, säger dottern.

Mannen i huset klarade sig utan skador och behövde inte uppsöka sjukhus enligt räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.