• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Foto: Jørn Bærheim/TT

Räddningstjänsterna i Västernorrland avråder eldning av fjolårsgräs

Publicerad

Just när det väldigt torrt i skog och mark på många platser runtom i landet, så också i Västernorrland. Därför avråder räddningstjänsterna i länet från att elda fjolårsgräs.

Det innebär emellertid inte att det råder något eldningsförbud i nuläget. Men räddningstjänsten befarar däremot att elden lätt kan sprida sig utom kontroll på snöfria platser med mycket fjolårsgräs. Därför vill man avråda folk från att elda i sådana områden.

Eldning, säger räddningstjänsten, kan ske om det görs på icke brandfarligt underlag så som exempelvis en grusplan eller i en tunna.

90 bränder varje april

Särskilt i tider kring Valborg gäller det att vara försiktig. Det är den tid då räddningstjänsten gör extra mång utryckningar på grund av oförsiktig eldning. I april varje år rycker räddningstjänsten i Västernorrland ut på cirka 90 bränder, enligt Brandskyddsföreningen.

– Många tror att de kan hantera en eld eller en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av just eldning utomhus – och om elden väl sprider sig går det fort. Många bränder skulle kunna undvikas om fler vet vad man ska tänka på och följer våra tips, säger Lars Brodin, expert och brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Brandskyddsföreningens fem bästa tips för säkrare majbrasor:

Visa

1. Sök tillstånd

2. Bygg en bra brasa

3. Utrusta dig

4. Håll koll

5. Lämna inte elden för tidigt

Källa: Brandskyddsföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer