IT-forensikern Simeon Ogén, som under polisutredningarna får se vad pedofilerna gömmer i sina datorer, uppmanar dem att söka hjälp. Foto: SVT

Råd till pedofiler: ”Sök hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Den som lever med en sexuell dragning till barn bör omedelbart söka hjälp. Annars riskerar beteendet bli ”normalt” och den som då börjar begå övergrepp skadar barn för livet. Men förövaren själv riskerar också att förstöra sitt eget liv.

IT-forensikern Simeon Ogén vid polisen i Sundsvall ser i sitt arbete konsekvenserna av bland annat pedofili. Han menar att konsumtion av den typen av pornografi på nätet kan leda till en normalisering av brottsliga beteenden. Dragningen till barn är också ofta förknippat med svår ångest.

– Det är inte ovanligt att vi möter personer som känner stor lättnad när vi kommer och tar dom, säger Simeon Ogén.

Riskerar att förlora allt

Simeon uppmanar alla som har den här typen av sexuell dragning att omedelbart söka hjälp hos till exempel PrevenTell, en hjälplinje för de som vill ha hjälp med oönskad sexualitet. Den som inte gör det riskerar att få besök av polisen.

– Begår du egna övergrepp riskerar du att förlora allting. Din familj, din inkomst, ditt jobb, din ställning i samhället och dessutom får du ett långt fängelsestraff, avslutar Simeon Ogén som du ser mer av i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.