Raket orsakade markbrand

Uppdaterad
Publicerad

Vid Bredsand i Sundsvall uppstod en gräsbrand på söndagseftermiddagen, en uppskjuten raket satte fyr på marken och branden spred sig och en personbil blev totalförstörd.

Gräsbranden uppstod efter att en raket satt eld på torrt gräs. En bil som stod parkerad vid brandplatsen totalförstördes vid branden.

– Vi har haft en gräsbrand här orsakad av en fyrverkeripjäs, gräsbranden spred sig till en bil som också drabbades, berättar räddningsledaren Thomas Hansson.

Flertal bränder

Det här är långt ifrån den första branden räddningstjänsten i Sundsvall släcker idag.

– Vi har varit ute på ett flertal bränder, det är extremt torrt i gräset och i marken och det blåser ganska mycket och är lätt att det tar sig och när det tar sig så sprider sig branden fort, berättar Thomas Hansson och uppmanar folk till att ta det lugnt med eldandet. 

– Både med eldandet och med fyrverkeripjäser, det krävs väldigt lite för att få en antändning i det torra fjolårsgräset, säger han.

Tänka sig för

Thomas Hansson tycker att man ska tänka sig för innan man tänder majbrasan ikväll.

– Jag uppmanar till försiktighet, är man det minsta osäker så tycker jag att man ska avstå och om man bestämmer sig för att elda ska man ha ordentligt med släckningsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.