Ny rapport till regionstyrelsen: ”Anmärkningsvärda brister”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen redovisade konsultbolaget PwC sina slutsatser för politikerna i regionstyrelsen och kritiken är hård.

PwC har granskat drygt 400 anställnings- och chefsavtal och hittat flera anmärkningsvärda brister.  Bland annat saknas ett 20-tal läkaravtal i personakterna, trots att de finns inlagda i lönesystemet. Något som är anmärkningsvärt, enligt granskningen.

Det framgår att många avtal saknar uppgift om vem som tecknat dem, vilket utgör en allvarlig brist.  Flera avtal saknar dessutom namnförtydligande.

”Omotiverade lönevillkor”

De externa revisorerna kritiserar också den så kallade chefslönetrappan som infördes 2005. Den innebär full komp efter tolv år, något de externa revisorerna menar är mycket ovanligt i offentlig verksamhet. Med andra ord behåller personen full lön efter avslutat chefsuppdrag som varat i minst tolv år, om den anställde får andra arbetsuppgifter.

”Utredningen finner lönevillkoren omotiverade och anser det inte ändamålsenligt att kompensera arbetstagare i efterhand för chefsförordnanden som de inte längre innehar”.

Granskning av avtal

Det var på regionstyrelsen i juni som politikerna beslutade att en extern firma skulle granska landstingets uppmärksammade chefsavtal. Konsultfirman PriceWaterhouseCoopers har fått i uppdrag att göra en genomlysning av avtal från 2010 och framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet