Mathias Sundin, kollektivtrafiksamordnare på Region Västernorrland: ”Läget förändras för varje vecka” Foto: SVT

Ras för kollektivtrafiken – hoppas på statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Det är mörka siffror för kollektivtrafiken under coronakrisen. Bussåkandet har minskat med hälften, och tågresandet med upp till 80 procent.

Det innebär stora ekonomiska avbräck – och notan hamnar hos kommunerna.

Än så länge rullar kollektivtrafiken på som vanligt, men det stora tappet av resenärer får stora ekonomiska konsekvenser.

– Läget förändras för varje vecka, men de senaste siffrorna talar om en halvering av antalet bussresenärer i länet, och en minskning med 70 till 80 procent inom tågtrafiken, det säger Mattias Sundin är regionens samordnare för kollektivtrafik och infrastruktur.

Coronaviruset i Västernorrland

Kostnaderna faller på kommunerna och regionen

Det innebär även ekonomiska avbräck.

– Det drabbar ganska olika, det är lite olika avtal. Ganska stor del av vår trafik täcks ju upp av offentlig finansiering, det som inte täcks av biljettintäkter, säger han.

– Det är klart att innebär ökade kostnader, det är ganska mycket som faller på länets kommuner och hos regionen, säger Mathias Sundin.

– Om vi kan få tillbaka något i form av statligt stöd, det vet vi inte i dagsläget.

Få sjuka – än så länge

För ni en diskussion med kommunerna om det aktuella läget?

– Ja, vi har kontinuerliga möten, och där har det även tagits upp behovet av att omprioritera om vi skulle drabbas av sjukdomar och sjukskrivningar så att vi kan köra trafik som vanligt, säger Sundin.

Hur är sjukläget idag?

– Än så så länge är länet ganska förskonat från sjukdomar bland busschaufförer och de som kör sjukresor, och det är ju den kritiska faktorn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet