Foto: Carl Sundström, SVT

Ras vid Domsjöfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort slukhål öppnade sig sent under söndagskvällen vid Domsjöfabriken i Örnsköldsvik och växte under natten. Fabriken håller nu på att stänga ned.

Arbetare vid Domsjöfabriken i Örnsköldsvik upptäckte på söndagskvällen ett slukhål på en gånger en meter vid byggnaden. Under kvällen växte det till ungefär åtta gånger åtta meter. Fabriken höll på måndagsförmiddagen på att stänga ned för att man skulle kunna komma igång med reparationsarbetet.

Det är ett avloppsrör på industriområdet, med vatten som används i fabrikens processer, som har underminerat marken och orsakat raset.

– I går kväll vid 20.30 identifierade vi ett hål i backen mot älven. Det blev större och drog med sig jordmassor i älven. Nu har vi kontrollerat och stängt ned för att få ned flödet. När vi har fått ner det nära noll ska vi börja gräva för att se omfattningen av skadan och börja reparera, säger Christin Norberg, produktionschef vid Domsjöfabriken. 

Foto: Carl Sundström, SVT

Har inte växt sedan klockan 01

Hålet uppstod på en väg där det vanligen förekommer biltrafik, men ingen har kommit till skada. Enligt räddningstjänsten har hålet nu inte blivit större sedan klockan 01 i natt.

All båttrafik i Moälven stoppades under morgonen eftersom det fanns risk för att rasmassorna kunde hamna i vattnet och orsaka svallvågor.

Fabriksarbetarna på Domsjöfabriken som tillverkar dissolvingmassa har fortsatt med det arbetet som går att göra, säger Christin Norberg.

– De tycker det är tråkigt, men det är duktigt folk här. De tar tag i situationen.

Enligt henne finns det ingen risk för ytterligare ras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.