Mitt i turistsäsongen har Ånge kommun tvingats stänga Snödskallegrottan. Hör vad arbetsledaren Jens Östlund säger om rasrisken. Foto: SVT

Rasrisk stänger Snödskallegrottan mitt i turistsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Snödskallegrottan norr om Borgsjö i Ånge kommun är stängd sedan besökare larmat om rasrisk, men kommunen vill öppna grottan så fort som möjligt.

Snödskallegrottan är ett av Ånge kommuns besöksmål. Den 57 meter långa grottan som troligen bildats genom ändringar i jordskorpans bergspänningsfält för omkring 2 och en halv miljoner år sedan bedöms vara en ytterst imponerande grottbildning. Att den är stängd mitt i turistsäsongen är olyckligt.

– Det är naturligtvis inte bra, säger Jens Östlund som är arbetsledare på Ånge kommun Fritid.

Vill öppna snarast

Kommunen ska nu försöka anlita expertis för att undersöka grottan, hur snabbt man kan få ett besked om riskerna är i nuläget oklart men ambitionen är att kunna öppna grottan så fort som möjligt.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.