Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har trädet på gården börjat luta? Eller är det sprickor i marken där du bo? Här berättar Hör HannaSofie Pedersen, avdelningschef vid SGI, om vad boende i riskområden för ras bör tänka på. Foto: SGI, SVT

Hög risk för skred i vissa bebyggda områden i Sollefteå

Publicerad

Det finns hög risk för skred i bebyggda områden längs Ångermanälven, även om rasrisken i centrala Sollefteå är mindre än man tidigare befarat.

Det visar en kartläggning som Statens geotekniska institut, SGI, genomfört längs Ångermanälven.

Det är en 30 kilometer lång sträcka mellan Faxälvens mynning och Överlännäs som SGI har kartlagt. Enligt myndigheten kan riskerna för skred öka i takt med ett förändrat klimat med mer nederbörd och kraftigare vattenflöden.

– Genom vår kartläggning får vi en bild av vilka områden som behöver insatser för att minska riskerna och förhindra skred, säger HannaSofie Pedersen, avdelningschef vid SGI.

Centrala Sollefteå har tidigare pekats ut som ett riskområde för skred, men enligt SGI:s nya undersökning är risken där mindre än man tidigare trott.

”Viktigt att kommunen utreder vidare”

Ett antal bebyggda områden på sträckan har dock hög risk för skred enligt myndighetens kartläggning. Det handlar om spridda partier i de östra delarna av området.

– Drygt en procent av ytan vi undersökt har hög risk för skred. Det är viktigt att kommunen nu kan utreda de områdena mer noggrant så att man kan bedöma om åtgärder behöver vidtas, säger HannaSofie Pedersen.

Enligt rapporten har 20 procent av markytan längs det undersökta området medelhög skrednivå och det handlar främst om branta slänter ner mot älven och i större raviner.

I klippet berättar HannaSofie Pedersen vad man ska tänka på om man bor i ett riskområde för skred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.