Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jerry och Tina Berglund vill att deras dotter Jasmine ska få upprättelse. Foto: SVT

Den tragiska olyckan i Kramfors går upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad
Idag inleds rättegången som handlar om den svåra olycka mellan två fordon som inträffade i Kramfors i september förra året. Två unga män står åtalade, 19 och 20 år gamla.

Det har snart gått nio månader sedan den fruktansvärda olyckan på riksväg 90 i Kramfors då fem ungdomar skadades. Enligt åklagaren handlade det hela om ett så kallat chicken-race där de båda förarna i hög hastighet kört mot varandra. Men istället för att väja i sista stund har båda bilarnas förare svängt åt samma håll och därmed frontalkrockat.

Jasmine svårast skadad

Tiden efteråt har varit mycket svår för sextonåriga Jasmines föräldrar, Jerry och Tina Berglund. Deras dotter skadades svårast i kraschen och är fortfarande medvetslös. De har mer eller mindre flyttat till Sundsvalls sjukhus för att vaka över Jasmine:

– Det går inte ens att sätta ord på den här tiden. Det har varit fruktansvärt, berättar Tina Berglund på telefon.

Vill ha mer hjälp

Jerry och Tina hade helst sett att Jasmine kommit hem till hemmet i Kramfors nu. Men byråkratin drar ut på tiden:

– Man känner sig väldigt ensam, för att man tycker att vi borde fått mer och snabbare hjälp att få hem henne. Men det är intyg och bostadsanpassningar som drar ut på tiden, berättar Jerry Berglund.

Svårt att prata om

Jasmine är äldst av fyra barn i familjen. Tillvaron slogs i spillror den där natten i september förra året.

– På vardagarna är vi här på sjukhuset. De andra barnen träffar vi på helgerna, säger Tina Berglund.

Reaktionerna från omgivningen har varit blandade. Många vill säkert väl, berättar föräldrarna, men det är ett så stort trauma att inte många vågar prata med dem om det som inträffat. 

Nekar till anklagelserna

Rättegången har de väntat på men samtidigt känns det fruktansvärt jobbigt. De båda åtalade nekar till åklagarens beskrivning av händelsen.

– Jag vill att rättegången ska ge ett straff som gör att dom förstår vad dom har gjort. Det är uppenbart att dom inte förstått det än. Vi har inte upplevt någon som helst empati. Vi har inte hört ett ord från dom. Inte ett mail eller ett telefonsamtal. Inte heller har deras föräldrar hört av sig för att höra hur det är med Jasmine, säger Jerry Berglund.

Riskerar fängelse

Jasmines föräldrar kommer av coronaskäl att sitta i ett eget rum då de vistats så mycket på sjukhuset den senaste tiden. De båda unga männen står åtalade misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik och riskerar ett kännbart fängelsestraff om de fälls. Påföljden för grov vårdslöshet i trafik är fängelse i upp till två år, och grovt vållande till kroppsskada kan som mest ge fyra års fängelse.

Båda nekar till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet