Trappan från källaren i huset upp till bottenvåningen kunde fällas upp och där under fanns den hemliga ingången till knarkfabriken. Foto: Polisen

Dolde knarkfabrik i villakällare – under tisdagen inleddes rättegången

Uppdaterad
Publicerad

När polisens nationella insatsstyrka slog till mot en villa i ett litet samhälle i Ångermanland i februari hittade man en knarkfabrik. På tisdagen inleddes rättegången mot de som misstänks ligga bakom tillverkning och försäljning.

I källaren till villan, med dold ingång under en trappa, hittade polisen utrustning för att framställa kopior av receptbelagda narkotiska preparat. Tillverkningen ska ha skett i industriell skala under flera års tid.

Stort utbud

Åklagaren menar att de misstänkta männens verksamhet haft en anmärkningsvärd bredd. På nätet har de bjudit ut allt från olika typer av narkotikaklassade tabletter till kokain, amfetamin och cannabis samt receptbelagda läkemedel.

Enligt bevisningen ska försäljningen ha skett vid 3 000 tillfällen och huvudmännen beräknas ha gjort vinster på sjusiffriga belopp.

Grovt narkotikabrott

Det är två män från Ångermanland, bägge 37 år gamla, som nu misstänks för framställning av olika slags narkotika och försäljning av narkotika. De nekar till brott. En 41-årig man misstänks för grov näringspenningtvätt.

Rättegången inleds i Ångermanlands tingsrätt under tisdagen.

I klippet hör du kammaråklagare Emelie Källfelt berätta om åtalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.