Foto: Ur polisens förundersökning

Rättegång mot MC-gäng måste tas om

Publicerad

I tingsrätten dömdes tre medlemmar i MC-gänget La Familia till fängelse för bland annat utpressningsförsök. Nu släpps de ur häktet och rättegången tas om.

Tre män i 40-årsåldern, varav två bröder med anknytning till Sundsvallsområdet, dömdes i mitten av februari mot sitt nekande till fängelsestraff för bland annat fem försök till grov utpressning.

Enligt domen hade de försökt pressa ett flertal personer på stora penningbelopp genom att hänvisa till MC-gänget La Familia. Rätten ansåg det också klarlagt att männen var medlemmar i MC-gänget.

Fel i bevishanteringen

Domen överklagades till hovrätten för nedre Norrland och rättegången har nu avslutats. Men någon dom i målet avkunnas inte av hovrätten. Detta eftersom de åtalade har gjort rätten uppmärksam på att delar av bevisningen mot dem hanterats fel.

Det handlar om sms-konversationer mellan två av de åtalade, som är bröder. Enligt rättegångsbalken får meddelanden mellan en misstänkt och en närstående inte läsas, skrivas ut, eller på annat sätt användas i en förundersökning eller rättegång.

”Felaktiga bevis” får användas

I svenska domstolar råder fri bevisföring vilket innebär att i princip alla bevismedel får åberopas i domstol. Att bevisen tillkommit i strid mot en rättsregel utesluter inte att de kan användas. Men hovrätten för nedre Norrland konstaterar att bevisen i det här fallet använts i Sundsvalls tingsrätt utan att man gjort någon värdering av hur bevisen kommit till. Att hovrätten som första instans, alltså i efterhand, ska bedöma detta menar rätten är felaktigt.

Misstänkta släpps

Nu återförvisas istället hela målet till Sundsvalls tingsrätt och rättegången måste tas om. Två av de åtalade har suttit häktade i väntan på dom och de släpps nu på fri fot av hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer