Mail från Daniel Kindberg till Sollefteåföretagaren. Åtta fakturor ska skrivas. Foto: Ur polisens förundersökning. Markering av SVT

Sollefteåföretagaren förhördes om fakturorna

Publicerad

På tisdagen fortsatte rättegången mot Daniel Kindberg och de två medåtalade vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Nu var de dags för de första förhören och Sollefteåföretagaren tog plats i vittnesbåset.

Under de inledande rättegångsdagarna har åklagaren presenterat sin bevisning för att de åtalade begått grova ekonomiska brott. De tre försvarsadvokaterna har sedan redovisat sina klienters inställning. Alla nekar till brott.

Sollefteåföretagaren tog under tisdagsmorgonen plats i vittnesbåset och åklagaren ville att rätten skulle få höra hans förklaring till de fakturor han skickat till bland annat Peab. Var det luftfakturor skrivna på uppdrag av Daniel Kindberg eller var det krav på betalning för utfört arbete. Förhöret inleddes med att hans advokat bad om paus varje timme på grund av ”anspänningen” för hans klient.

Känt Kindberg länge

Sollefteåföretagaren inledde med att berätta att han har 25 år i åkeribranschen och att han haft flera företagsengagemang tillsammans med Daniel Kindberg som han känt sedan ungdomen.

Åklagare Peter Jonsson frågade honom hur han såg på åtalet och faktureringen.

Det har varit många power-point bilder och pilar hit och dit. Det kan kanske se konstigt ut men det är det inte för mig, svarade Sollefteåföretagaren.

Sollefteåbon beskriver hur engagemanget i Stadsdel Norr inleddes med ”nåt gruslass” 2008/2009.

Sollefteåföretagaren: – Det blev lite spring där på kontoret. Drack kaffe där och i bland kunde jag få något uppdrag av vaktmästaren.
Åklagaren: – Var det vanligt att vaktmästaren ringde?
Sollefteåföretagaren: – Njae.

Ny uppgift

Från och med 2013 får Sollefteåföretagaren sina uppdrag från Daniel Kindberg berättar han i förhöret. Det får åklagaren att reagera. Enligt honom har Sollefteåföretagaren i tidigare förhör sagt att han fått uppdragen av den medåtalade ”Peabmannen”. Att han skulle ha fått uppdrag av Kindberg är en ny uppgift.

– Är det riktigt, undrar åklagaren.

– Det kan jag inte svara på, säger Sollefteåföretagaren.

Jobbat åt Kronofogden

Han uppger vidare att det mesta av inkomsterna kom från Peab men att han också arbetat för Kronofogdemyndigheten i  Västernorrland och Jämtland.

Instruktionerna från Kindberg

Åklagare går sedan in på de mail med instruktioner om fakturaskrivning som tidigare visats i rätten. Bland bevisen finns också lappar med detaljerade data.

Ett exempel som förekommer i förundersökningen är ett mail där Sollefteåföretagaren får instruktioner om att skriva åtta olika fakturor till företaget Fältjägaren 7 AB. I samma mail meddelar Kindberg att ÖFK:s dotterbolag Driftaren AB i sin tur kommer att fakturera Sollefteåföretagaren. Men det blir en ”avgift” på 100 000 kronor över till Sollefteåföretagaren.

Åklagaren: – Får du den här typen av instruktioner från någon annan än Daniel?
Sollefteåföretagaren: – Nej.
Åklagaren: Men varför skickar han de belopp till dig som ska faktureras?
Sollefteåföretagaren: – Ja, han har väl fått beloppen av mig tidigare.
Åklagaren: – Det finns många instruktioner om hur saker och ting ska faktureras men vi har inte hittat ett enda exempel på att du får en förfrågan om ett jobb. Hur kommer det sig?
Sollefteåföretagaren: – Det är möjligt.

Mail från Daniel Kindberg till Sollefteåföretagaren. Åtta fakturor ska skrivas. Foto: Ur polisens förundersökning. Markering av SVT

Sponsring med stora belopp

Faktureringen till Fältjägarna och Peab har dragit in betydande belopp. Nu vill åklagaren veta vad de gått till. Sollefteåföretagaren medger att stora belopp till ÖFK och Driftaren.

Åklagaren: – Hur har du haft råd med det?
Sollefteåföretagaren: – Ja det har väl funnits pengar.
Åklagaren: – Samtidigt har ditt bolag gått med förlust.
Sollefteåföretagaren: – Ja, men det har väl med min inställning att göra.
Åklagaren: – När du tecknar sponsorsavtal vet du då att du kommer att kunna fakturera Peab för motsvarande belopp.
Sollefteåföretagaren: – Ja, när jag tecknade sponsorsavtalen visste jag att jag hade råd.
Åklagaren: – Men vad har du för motiv att satsa så stora pengar i ÖFK?
Sollefteåföretagaren: – Jag fick exponering. Jag ville bygga upp företaget.
Åklagaren: – Gav det resultat?
Sollefteåföretagaren: – Nej, inte än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet