”Insatsen pågick i ca fem timmar och innefattade ett femtiotal poliser samt insatsstyrka, hundförare, kriminaltekniker, utredare med flera”, skriver rätten i sin dom om det misstänkta överfallet i Sollefteå. Foto: Hans Lindblom/SVT

Rätten: Vårdanställd i Sollefteå blev aldrig överfallen – döms för falsklarm och narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Den vårdanställda kvinnan på hälsocentralen i Sollefteå som uppgav att hon blivit överfallen och svårt huggen av en man med skalpell blir inte trodd av Ångermanlands tingsrätt.

I stället döms hon själv till villkorligt straff för falsklarm och narkotikabrott – det senare sedan hon skrivit ut drygt 10 000 narkotikaklassade tabletter till sig själv.

Det hela inträffade för nästan exakt två år sedan. Den vårdanställda hittades av kollegerna på hälsocentralen i Sollefteå svårt blödande från huvudet, bålen och höften.

Kvinnan som blivit huggen med en skalpell uppgav att hon blivit attackerad av en man, som hon också lämnade ett ganska utförligt signalement av.

En man som stämde väl in på signalementet greps också kort efteråt, men det visade sig att han var oskyldig och han släpptes dagen efter.

Åtalades själv

Under utredningens gång började polis och åklagare misstänka att något överfall aldrig skett. Det hela slutade med att kvinnan själv åtalades för falskt larm och även narkotikabrott. Det visade sig nämligen att hon skrivit ut totalt drygt 10 000 narkotikaklassade tabletter både till sig själv och till två närstående personer till henne, som hon dock också tagit ut för egen del.

På fredagen kom Ångermanlands tingsrätts dom i målet. Domstolen anser det styrkt att kvinnan inte blivit attackerad av någon annan person utan att hon ”medvetet lämnat felaktiga uppgifter om vad som hänt” och därmed orsakat ett stort räddnings- och polispådrag i onödan.

Grovt brott

”Insatsen pågick i ca fem timmar och innefattade ett femtiotal poliser samt insatsstyrka, hundförare, kriminaltekniker, utredare med flera. Resurser fick inkallas från omkringliggande län. Tingsrätten finner mot denna bakgrund att skadeverkningarna i detta fall var så betydande att brottet ska bedömas som grovt”, skriver rätten i sin dom, där det också slås fast att kvinnan även gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Påföljden: villkorligt straff och 100 timmars samhällstjänst. Om rätten valt fängelstraff som påföljd hade hon fått tre månader inom Kriminalvården.

Kvinnan har delvis medgett narkotikabrott men nekar i övrigt och har hela tiden vidhållit sin berättelse om att hon blivit överfallen.

Kvinnan skador efter händelsen var inte allvarliga. Hon fick relativt snabbt lämna sjukhuset och är i dag helt återställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.