”Det kan slå sönder folks privatekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Rättvis skatteprocess reagerade starkt när de fick höra om Per Westermark och Tomas Wiklöf som tvingats stänga ner sin dansverksamhet i Sundsvall på grund av att de betalat en felaktig moms – en moms som Skatteverket själva upplyst dem om.

Skatteverket krävde Per Westermark och Tomas Wiklöf på 200.000 kronor vid upptaxering på grund av att de betalat 6 procent i moms för entrébiljetterna istället för 25 procent. Tomas Westermark och Per Wiklöf ringde vid flera tillfällen till Skatteupplysningen för att kolla att momsen stämde. De fick samma svar varje gång: det är 6 procent som gäller.

– Vi identifierade att här har det gått illa till. Det är inte bara i Per och Tomas fall som människor ringer till Skatteupplysningen och får felaktiga svar, säger Carl Göransson, vd på Rättvis skatteprocess.

Stämmer Skatteverket

För att klargöra vad Skatteverket har för ansvar för sina egna upplysningar som de ger till privatpersoner och småföretagare stämmer Rättvis skatteprocess Skatteverket tillsammans med Per Westermark och Tomas Wiklöf. De lämnade i veckan in en skadeståndsansökan till domstol.

Varför är det här allvarligt?

– Därför att skatt kan handla om stora summor pengar och det kan få ödesdigra konsekvenser för privatpersoner och småföretagare om de inte får rätt instruktioner från start. Det kan slå sönder folks privatekonomi totalt, säger Carl Göransson.

Förlorade två gånger

Tomas Wiklöf och Per Westermark överklagade upptaxeringen. De förlorade mot Skatteverket både i förvaltningsrätten och i kammarrätten och kontaktade Högsta förvaltningsdomstolen men de ville inte ta upp fallet. Det var efter det som Rättvis skatteprocess kom in i bilden och kontaktade dansparet.

– Det var som att få veta att jultomten finns när de ringde. Det känns så skönt att få hjälp. Som egenföretagare är man väldigt liten mot en myndighet, säger Tomas Wiklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.