Räven har blivit stamgäst på macken i Bredsand utanför Sundsvall. Foto: Eva Harström SVT

Räven Henry nattlig gäst på macken

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett varje natt kommer han till macken i Bredsand utanför Sundsvall. Räven Henry är numera välbekant för kunderna. Han har kommit hit sedan i vintras, trots att macken ligger mitt emellan två rondeller och motorvägen.

Macken i Bredsand har fått en stamgäst. Räven kommer framåt natten när den värsta rusningen lagt sig. Den kryssar vant mellan långtradare och bilar på asfalten mellan bensinpumparna. Den har kommit med jämna mellanrum sedan i vintras.

Döptes till Henry

– Den har ju blivit matad mer och mer och folk har vant sig vid den mer och mer, så då har den börjat komma tillbaka oftare, säger Gustav Hellström som jobbar nattskift på macken och känner till rävens vanor bäst av personalen.

Räven lyckas klara sig från att bli påkörd av bilar och långtradare. Foto: Eva Harström, SVT

Räven kommer i stort sett varje dag, fast det har blivit senare och senare. Klockan närmar sig midnatt innan den dyker upp den här gången. Räven är så välbekant att Gustav Hellström tyckte att den borde få ett namn.

– Ja, jag döpte den till Henry, säger han och skrattar.

LÄS MER: Här solar sälkuten på stentrapporna i Sundsvalls hamn

Från början skrämde Henry iväg kunder, som blev rädda när räven satte sig utanför ingången. Men nu verkar kunderna ha vant sig och det är för att många ger den mat som den kommer tillbaka.

Räven har blivit alltmer tam ju mer kunderna har matat den. Foto: Eva Harström, SVT

– Vi i personalen har sagt att vi inte ska mata den, för den ska ju inte bli tam. Men nu har den ändå blivit det för att kunderna matar den, konstaterar Gustav Hellström och fortsätter:

– Jag vet kunder som har matat den ur händerna och den kommer fram och sätter sig och äter. Den har blivit som en liten hund nästan.

LÄS MER: Björnboom i Västernorrland blir turistattraktion

Med tanke på all trafik runt macken, som ligger mellan två rondeller och strax intill motorvägen, är det förvånande att räven klarat sig från att bli överkörd. Dessutom är det många bilar och långtradare utanför butiken.

– Jag tror att den har vant sig ganska bra vid det. När det blir mycket trafik när den är här på kvällarna, då går den iväg och sätter sig och väntar tills det har lugnat ner sig. Sedan kommer den tillbaka, säger Gustav Hellström.

Beroende av att bli matad

Räven Henry kommer troligtvis att fortsätta komma till macken för att få mat. Foto: Eva Harström SVT

Han tror dessvärre att räven hållit till vid macken så länge nu att den inte skulle klara sig på egen hand.

– Den har hängt här och blivit matad så länge så jag tror inte att den kommer att komma härifrån. Och tråkigt som det låter, så tror jag inte att den kommer att klara sig om den tar sig ut i skogen igen. Den kommer nog att hänga här tills den går bort, säger Gustav Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.