Kommuner får ta kostnaden när statens åtgärder läggs ner

Publicerad

Vid årsskiftet så togs extratjänster och moderna beredskapsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända bort. Ett resultat av riksdagens nya budget.

Socialdemokraten Nina Skyttberg är kritisk till beslutet.

– Det försvinner möjligheter för en del att komma ut på arbetsmarknaden vilket absolut inte är positivt för dem. Vi vill ju att man ska ha en anställning eller en bra aktivitet på dagarna istället för att sitta hemma och inte göra någonting, säger Nina Skyttberg (S) 1:e vice ordförande, Arbetslivsnämnden, Härnösands kommun.

Härnösand hade väldigt god sysselsättning

När de gällande besluten nu löper ut för drabbade så hamnar man i arbetslöshet. Det trots att man i Härnösand har man haft extremt bra siffror. Över 70 procent av deltagarna har gått till någon form av anställning eller utbildning.

– I det avseendet har det i vårt län varit en framgång tidigare, säger Sverker Ågren (KD).

Men varför vill ni inte ha kvar det då?

– Det här är ju rikspolitik. Det viktigaste med det beslutet som togs i riksdagen det var ju att fastställa skatterna av statens intäkter. Inte egentligen att styra budgetutrymmet. Pengar finns ju för åtgärder framöver, säger Sverker Ågren (KD) ordförande, Arbetslivsnämnden, Härnösands kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer