Arbetsförmedlingens chef Therese Sjögren tycker det är synd att extrajobben försvinner. Foto: Peter Nässén / SVT

”Slår hårt mot en grupp som redan har det tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på jobbåtgärder för långtidsarbetslösa och nyanlända har mött kritik från många håll. Men på Arbetsförmedlingen i Västernorrland anser man att åtgärden varit effektiv och att det lett till många anställningar i länet.

Redan när regeringen presenterade sin satsning på gröna jobb, extratjänster och moderna beredskapsjobb möttes den av kritik av både alliansen och och många debattörer, de anser också att den inte gett speciellt många nya jobb. Det är en bild man inte säger sig känna igen på Arbetsförmedlingen i Västernorrland.

– Nej, tittar man exempelvis på Timrå och Härnösand så har det lett till anställning eller utbildning för över 70 procent, och för hela länet gäller över 50 procent säger Therese Sjögren, chef för Arbetsförmedlingen i Medelpad och Härnösand.

”Viktigt verktyg som försvinner”

Enligt henne beror framgången framförallt på att kommuner, föreningar och regionen varit bra på att utnyttja den här åtgärden. Framförallt kommunerna som annars ändå betalar försörjningsstöd till många i den aktuella gruppen.

– Det har varit ett väldigt viktigt verktyg för att hjälpa de som är längst ifrån arbetsmarknaden idag säger Therese Sjögren.

Individuell plan för alla

Nu gäller det istället att hitta andra vägar in på arbetsmarknaden för den här gruppen av arbetslösa, det är ju inte så att möjligheten till ett jobb helt försvinner med den här åtgärden.

– Nu ska vi sätta oss ner med varje person och titta på en individuell plan för hur vi ska gå vidare, och vi börjar med de som har ett beslut som upphör inom det närmaste halvåret säger Therese Sjögren på Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer